Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 14.4.2021 14:10
Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek je predstavila optimistične napovedi precepljenosti v Sloveniji.

Aprilske dobave cepiv bodo tako večje kot kadarkoli poprej. Aprila bo v Slovenijo dostavljenih 150 tisoč odmerkov cepiv, do konca meseca pa še 200 tisoč. Če bo dobava potekala po načrtih, bo to največja dobava v aprilu kot je bila v vseh prejšnjih mesecih skupaj. 

Do konca tedna 50-odstotna precepljenost

Trenutno je največ cepljenih oseb iz starostne skupine med 80 in 84 letom starosti. Sledi starostna skupina med 85 in 89 letom. Marta Grgič Vitek je povedala, da bomo v Sloveniji v starostni skupini med 60 in 65 let še do konca tedna dosegli 50-odstotno precepljenost. 

Zadnja dva tedna smo v Sloveniji intenzivno cepili le starejše od 60 let, zato je tudi precepljenost v teh starostnih skupinah dobra. Za to so se odločili, ker starost najbolj prispeva k težkemu poteku bolezni. 

Spremljajo neželene učinke, povprečje teh pri cepivih podobno

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje neželene učinke po cepljenju spremljajo s pomočjo elektronskega registra. 

Tako so pri cepivu Pfizer zabeležili 2368 neželenih učinkov na 312 tisoč cepljenj. Pri Moderni so zabeležili 56 prijav neželenih učinkov na 41158 cepljenj in pri AstraZeneci 1592 prijav na 100.339 cepljenj. 

Vsaka od teh prijav lahko vključuje več učinkov, pri vseh cepivih pa so ti učinki približno enaki. 

Najpogostejši neželeni učinki so splošne težave in spremembe na mestu vboda, vezane na živčevje, prebavila, psihiatrične motnje, kožo in podkožje. 

Zabeležili so tudi nekaj resnih neželenih učinkov, kamor spadajo življenjsko ogrožajoča stanja, hospitalizacija, trajne okvare, prirojene anomalije, druga klinično pomembna stanja ali smrt. 

Do pretekle nedelje so tako prejeli 32 prijav resnih neželenih učinkov za Pfizer, eno prijavo za Moderno in 16 prijav za AstraZeneco. 

Nekaj je bilo tudi prijav tromboboličnih dogodkov, od tega so zabeležili štiri smrti. Pri tem Grgič Vitkova opozarja, da so bile omenjene osebe v povprečju starejše od 70 let, večina jih je imela pridružena stanja. 

Število obolelih raste tudi po Evropi, Aziji

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager je spregovorila o stanju po svetu. 

Opažajo, da število obolelih raste v Evropski uniji in tudi Aziji. Po svetu se število mrtvih bliža trem milijonom, število primerov pa številki 130 milijonov. Močan porast okužb so zabeležili v Španiji, Švedski in po vzhodni Evropi. Povprečje štirinajstih dni slabo kaže tudi Italiji, Franciji in Švedski. 

Med uspešnejše države zadnjih 14 dni spadata Slovaška in Češka, kjer je viden upad okuženih s koronavirusom. 

Največ okužb v lokalnih in neznanih virih

V Sloveniji se največ ljudi okuži doma, v družini, veliko pa jih vira okužbe ne pozna. Temu sledi delovno mesto. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje še enkrat poziva, da je delo na domu priporočljivo, saj na tem področju še vedno nismo izkoristili vseh možnosti za zmanjšanje števila okužb. 

V starostnih skupinah opažajo porast okuženih v starostni skupini med 15 in 24 letom, veliko obolelih je tudi med 35 in 45 letom starosti. Zmanjšuje se delež obolelih v visoki starosti, nad 70 let. 

Starejše novice