Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 5.4.2023 10:42
Te dni se je po spletu razširil zapis, v katerem lastnica psa opozarja na nevarnost cepiva proti steklini za pse. Veterinarska zbornica poudarja, da so neželeni učinki cepiva redki.

Kot smo poročali, je lastnica psa na družbenem omrežju Facebook objavila opozorilo glede možne nevarnosti zadnje serije cepiv proti steklini za pse

V zapisu je pojasnila, da se je njena psička po obveznem cepljenju proti steklini začela nenavadno obnašati, začela je cviliti, po glavi je dobila izbokline ter srbečico po celem telesu. 

Naslednje jutro je začela bruhati in izločati kri, zaradi česar jo je odpeljala k dežurnemu veterinarju, ki je potrdil, da gre za stranske učinke cepljenja

Ob tem je poudarila, da gre za neustreznost cepiva: »Vedo, da je ta serija cepiv 'pokvarjena', pa cepijo dalje. V tišini.«

Ali cepivo zares ni ustrezno in v kolikih primerih cepljenja proti steklini pride do resnih zapletov, smo preverili pri Veterinarski zbornici Slovenije. 

Veterinarska zbornica Slovenije nam je pojasnila, da se po uporabi katerega koli zdravila lahko pojavijo neželeni učinki, ki so vedno navedeni v navodilu za uporabo zdravila.

Ob tem poudarjajo, da v objavi, ki je zaokrožila po spletu, ni omenjenih nobenih diagnostičnih preiskav, ki bi izključile morebitne druge povzročitelje hemoragičnega gastroenteritisa (krvave driske in bruhanja):

»Po naših podatkih niso bile opravljene. So pa na dežurnih veterinah v isti regiji ta vikend obravnavali kar nekaj primerov s podobnimi kliničnimi znaki psov, ki niso bili cepljeni proti steklini v zadnjih dneh.

Tako da takšni simptomi se lahko pojavijo ob drugih virusnih vnetjih ali v primerih zastrupitev.«

Pojav neželenih učinkov redek

Kot pri preostalih cepivih tudi pri cepivu proti steklini lahko pride do preobčutljivostne reakcije. Veterinarska zbornica Slovenije poudarja, da so te redke: 

»Konkretno za zadnje triletno obdobje spremljanja neželenih učinkov na svetovni ravni, je bila incidenca 0,00106 odstotka to je 0,11 na 10,000 živali

Po cepljenju s približno 65000 odmerki, tako ni bilo neželenih učinkov: »To edini primer morebitnega neželenega učinka (povezavo med uporabo cepiva ter nastalimi kliničnimi znaki bodo presojali posebej usposobljeni strokovnjaki ter pristojni regulatorni organi).«

Ob tem dodajajo, da je neželene učinke treba ustrezno simptomatično zdraviti. 

Prisotnost aluminijevega hidroksida pa lahko na mestu injiciranja občasno povzroči majhno oteklino prehodnega značaja.

Po podatkih Veterinarske zbornice Slovenije lansko leto za dotično cepivo niso zabeležili nobene prijave neželenega učinka. Prav tako niso prejeli obvestila za pojav morebitnih neželenih učinkov pri tej konkretni seriji cepiva.

Serija cepiva, ki je po mnenju številnih neustrezna, se še zmeraj uporablja, saj kot pravijo na Veterinarski zbornici, ni razloga, da se ne bi. 

A je res šlo za 'pokvarjeno serijo cepiva'?

Ena izmed navedb, ki je presunila javnost, je pojasnilo dežurne veterinarske službe. Ta naj bi lastnici psičke zatrdila, da je za bruhanje, izločanje krvi in preostale težave krivo cepivo proti steklini oziroma zastrupitev s tem. 

Veterinarska zbornica je pojasnila, da veterinar ne more potrditi, da so klinični znaki vzročno povezani z uporabo zdravila:

»Za to obstaja farmakovigilančni sistem, kjer morebitno povezavo med cepljenjem in nastankom kliničnih znakov, presojajo za to posebej usposobljeni strokovnjaki in regulatorni organi. 

Veterinar bi moral opraviti krvne in druge diagnostične preiskave in izključevati vse možne povzročitelje omenjenega stanja.«

»'Pokvarjena serija' se ne more znajti na trgu«

Zakaj je cepljenje proti steklini ključnega pomena?

Številni se ob dani situaciji sprašujejo o obveznosti cepljenja proti steklini. Avtorica presunljive objave je v zapisu, ki je pretresel številne lastnike štirinožnih ljubljenčkov, pozvala ostale sledilce, naj se nikakor ne udeležijo cepljenja.

Vendar kot opozarja veterinarska zbornica, je le to zakonsko predpisano, saj je primarni namen varovanje zdravja ljudi, saj je steklina neozdravljiva zoonoza:

»Ne smemo pozabiti, da za steklino v svetu še vedno umre več kot 50.000 ljudi, kot tudi ne, da se steklina še vedno pojavlja v državah v naši okolici, kamor nenazadnje potujemo s svojimi ljubljenčki.«

Starejše novice