Zabavno simbolično polaganje temeljnega kamna, video poglejte spodaj (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Pet, 19.4.2024 16:00
Na Verovškovi ulici, na drugi strani ceste, kjer stoji farmacevtska družba Lek, ki je član skupine Sandoz, je danes švicarski farmacevtski velikan Sandoz položil temeljni kamen za center za razvoj podobnih bioloških zdravil.

Novi center v Ljubljani, za katerega so so danes položili temeljni kamen, bo omogočil približno 200 novih zaposlitev, pomembna pa bo postala tudi lokacija na Verovškovi ulici, ki naj bi po načrtih vodstva postala ena od Sandozovih ključnih lokacij za razvoj tovrstnih zdravil. Sandoz je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, v novih prostorih na Verovškovi ulici pa bo potekal celovit razvoj podobnih bioloških zdravil - od razvoja učinkovin do končnih izdelkov za podobna biološka zdravila.

Na slovesnost je prišel tudi premier Robert Golob (foto: Ljubljanainfo).

V Lendavi že gradijo

Sandoz je v Lendavi že začel graditi visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil, zdaj bo z gradnjo pričel še v Ljubljani. Med prvimi govorniki na slavnostnem polaganju kamna je bil predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo, ki je povedal, da naj bi bila oba obrata končana leta 2026. Pomembno pa je, je še poudaril, da bi z novima obratoma bolnikom omogočili večjo dostopnost do podobnih bioloških zdravil in seveda utrdili položaj naše države na tem področju. 

»Slovenija bo z naložbama utrdila svoj položaj med vodilnimi državami v Evropi na področju farmacije in biotehnologije.« 

Ljoljo je še povedal, da je Lendavski proizvodni center vreden 400 milijonov dolarjev in bo ponudil 330 novih zaposlitev. Vrednost naložbe ljubljanskega centra je  90 milijonov dolarjev, v šestih etažah bo skupaj več kot 9500 kvadratnih metrov površin, zaposlili bodo približno 200 strokovnjakov, od tega so jih 83 že zaposlili.

»Gre za vrhunsko vozlišče za tehnični razvoj.« 

Visoki gostje in državniki so pozdravili investicijo v Sloveniji (foto: Ljubljanainfo).
Zapela je tudi Maja Keuc (foto: Ljubljanainfo).

Predsednik Sandozovega upravnega odbora Gilbert Ghostine je opomnil, da bo center v Ljubljani predstavljal osrednjo Sandozovo lokacijo za celovit razvoj podobnih bioloških zdravil in da je z veseljem pripotoval v Slovenijo. Na slovesno polaganje kamna so prišli še predsednik uprave Sandoza Richard Saynor; predsednik Sandozovega upravnega odbora Gilbert Ghostine;  globalna vodja Sandozovega razvoja Claire D'Abreu Hayling ter predsednik vlade Robert Golob; minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han; veleposlanica Švicarske konfederacije v Sloveniji Gabriele Schreier; veleposlanik RS v Švici Iztok Grmek in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Tako so polagali temeljni kamen (foto: Ljubljanainfo).

Premier Golob je dejal, da uživa v družbi gostov in poudaril, da si mora država prizadevati za tri stvari: povečanje sredstev za raziskave in razvoj, stabilno poslovno okolje ter privabljanje talentov. Obljubil je spremembe glede davčnega okolja za mlade talente, o katerih bo več znano maja.

»V bitki za talente, predvsem mlajše, bomo morali tudi kot država narediti več, predvsem na področju davčnega okolja,« je povedal.

Naša letošnja evrovizijska predstavnica Raiven je zapela v francoščini in navdušila švicarske predstavnike Sandoza (foto: Ljubljanainfo).

Slovesno prireditev so poživili glasbeni vložki, zapomnili smo si predvsem nastop Maje Keuc in naše evrovizijske predstavnice Raiven, nato pa so predstavniki Sandoza in slovenski premier simbolično položili temeljni kamen za novi center, ki je navdušil navzoče, saj je vsak prispeval delček sestavljanke.

Sandoz se je konec lanskega leta ločil od Novartisa, ki je leta 2002 kupil Lek. Dotedanje Lekove dejavnosti, povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, so bile prenesene na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis, Lek pa s skupaj s hčerinsko družbo Sandoz pokriva generična ter podobna biološka zdravila.

Starejše novice