Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 16.1.2022 07:48
Slovenca Marko Matijević in Simon Mohorovič sta zasnovala inovativni parfum, ki ga je mogoče upravljati kar preko mobilne aplikacije. Na podlagi umetne inteligence tako uporabniku omogoča kar sto različnih vonjav. Poimenovala sta ga NINU.

Ste kdaj pomislili na to, kako dobro bi bilo, če bi lahko v enem parfumu imeli kar sto različnih dišav? Želje sedaj postajajo resničnost.

Slovenca Marko Matijević in Simon Mohorovič sta zasnovala pametni parfum, ki sta ga poimenovala NINU.

Matijević in Mohorovič pravita, da gre za prvi pametni parfum, saj ga poganja mobilna aplikacija, preko katere lahko uporabnik po želji spreminja nastavitve in ustvari do sto različnih vonjav. Toda kako je to možno?

Vir: NINU (Marko Matijević in Simon Mohorovič)

Njun navdih je bil inovator Peter Florjančič

Njun navdih za NINU je bil Peter Florjančič, eden največjih slovenskih inovatorjev, ki je deloval tudi na področju parfumske industrije.

Kot razlagata Matijević in Mohorovič, je Florjančič naredil zadnjo veliko inovacijo za ekstrakcijo parfumov, gre za razpršilec za sam parfum.

Ko sta raziskovala parfumsko industrijo, sta odkrila mnogo težav uporabnikov, med drugim težavo pri nanosu in odkrivanju pravega vonja. »Z izdelkom želiva prebuditi tehnološko spečo industrijo,« pravita Matijević in Mohorovič.

Vir: Ninu (Marko Matijević in Simon Mohorovič)

A kako NINU sploh deluje?

Ustvarjalca razlagata, da parfum vsebuje tri manjše razdelke 25 mililitrske prostornine, ki vsebujejo različne dišave. Elektronski patent, ki sta ga razvila, pa te dišave meša in ustvarja najrazličnejše možne variacije, različnih intenzivnosti.

»Natančen sistem mešanja ustvarja različne kombinacije dišav, kar vam omogoča, da v mešanico dodate celo najmanjši del ene dišave ter tako spremenite rezultat in vonj dišave,« razlagata Matijević in Mohorovič.

Sama steklenička je zasnovana tako, da lahko uporabniki parfumske 'kartuše' preprosto zamenjajo, stekleničke pa je mogoče tudi reciklirati. »Prijazno do uporabnikov, prijazno do okolja,« dodajata ustvarjalca.

NINU kot napreden aparat za kavo

NINU uporabnikom ponuja dve glavni možnosti izbire vonjave, in sicer glede na to, kam greste ali kako se želite počutiti. Uporabnik tako vnese svoje želje in aplikacija NINU na podlagi vnosa predlaga mešanico dišav.

Umetna inteligenca poleg tega upošteva tudi letni čas, pretekle preference, vreme in zunanjo temperaturo.

Seveda se lahko uporabnik z nastavitvami poigra tudi sam in prilagodi vonj parfuma po svojem okusu. Če je z izidom zadovoljen, pa lahko ustvarjeno dišavo shrani v tako imenovano dišavno garderobo v aplikaciji in do nje ob potrebi znova dostopa.

»Pomislite na NINU kot na napreden aparat za pripravo kave, ki ne omogoča samo izbire med kapučinom ali espressom, vendar lahko doda dodaten sladkor ali smetano in tako ustreza vašim željam v določenem trenutku,« razlagata Matijević in Mohorovič.

Vir: NINU (Marko Matijević in Simon Mohorovič)

V osrčju zasnove so dišave

Četudi gre za že skoraj revolucionarno tehnologijo in zasnovo, pa so v osrčju vsega vseeno dišave. Kot pravita Matijević in Mohorovič, sta izziv izbire zaupala ekipi mojstrov parfumov, ki jo vodi Dominique Moellhausen iz MIlana. 

Ustvarjalca razlagata, da NINU uporablja koncentracijo dišavnih olj imenovano Extrait de Perfume. Po njunih besedah gre za najdražjo in nasičeno obliko obliko dišave z zelo dolgo obstojnostjo.

NINU zaenkrat obstaja v treh možnih variacijah. Kupci tako lahko izbirajo med moško, žensko in uniseks različico.

Financiranje zagotovila v nekaj dneh

Svoj projekt sta Marko Matijević in Simon Mohorovič v novembru zagnala na platformi za množično financiranje Kickstarter, svoj cilj, ki sta ga postavila pri 15 tisočakih, pa sta dosegla le v nekaj dneh.

Njuna kampanja se je zaključila ravno pred nekaj dnevi, skupaj pa jima je uspelo zbrati več kot 70 tisoč evrov. Parfume NINU bi naj začeli masovno izdelovati letošnjega aprila, prvi kupci pa naj bi se jih razveselili že junija.

Koliko bo stal sam parfum, zaenkrat še ni znano, so pa prvi podporniki na Kickstarterju za izdelek odšteli 159 evrov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice