Pia Seidl
Pet, 29.4.2022 18:05
Po dveh letih bodo v Sloveniji ponovno potekala kresovanja in prvomajske proslave. Kje se jih lahko udeležimo?

Ponovno se bomo lahko udeležili kresovanja, prisluhnili budnici, govoru sindikalistk in sindikalistov ter zapeli Internacionalo, himno socialističnega delavskega gibanja.

Prvomajske proslave po Sloveniji

Z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki soorganizira prvomajske proslave širom Slovenije, državljane in državljanke vabijo, da praznik dela obeležijo na sledečih lokacijah:

 

 

Na Rožnik v Ljubljano

Že 30. aprila se lahko udeležite tradicionalnega kresovanja na Rožniku. Prireditev se začne ob 19:30. uri z glasbeno skupino J&B. Nadaljuje se s sindikalnimi nagovori in s kresom ob deseti uri zvečer. Večer bo zaključila glasbena skupina Rock Partyzani.

Proslava za praznik dela

Z naslednjim dnem se na Rožniku ob 10:30. uri prične proslava, ki jo vodita dramska igralca Klara Kastelec in Tadej Pišek, v kateri sodelujejo tolkalistka Petra Vidmar, Litostrojska pihalna godba in Partizanski pevski zbor.

Obiskovalce bo nagovoril župan prestolnice Zoran Janković, za dobro vzdušje pa bo poskrbela glasbena skupina Rok’n’band, ki bo z glasbo navdušila opoldne.

Proslave za 1. maj v drugih regijah po Sloveniji

Ob 11:00. uri bo na Gorenjskem na Križni gori potekala proslava s slavnostnim govorcem Antonom Rozmanom. 

V Beli krajini pripravljajo kar dve proslavi ob 11:00. uri na različnih lokacijah, in sicer v  Lisci z Ladislavom Rožičem in na Debenecu pri Mirni z govornico Saško Kiaro Kumer.

Kaj pričakovati na Štajerskem koncu?

Za 1. maj bo ob 10:00. uri tudi v Celjski koči potekala proslava z govorcem Andrejem Zorkom.

Proslavo na praznik dela bodo imeli tudi v Mariboru ob 12:00. uri  v snežnem stadionu pod Mariborskim Pohorjem, na kateri bo prisotne nagovorila Majda Marolt.

Dogodka za 1. maj se bodo razveselili tudi ob 11:00. uri na Kremžarjevem vrhu.  

Dan prej bo ob 19.30. uri potekala proslava na Ptuju v Panorami pod gradom, ki jo bo vodil Andrej Zorko.

Kresovanje in postavitev mlaja

V Pomurju bodo, 30. aprila na Trgu zmage v Murski Soboti, ob 10.00. uri, postavili mlaj. Vse prisotne obiskovalce bo nagovoril Anton Rozman.

Kresovanje se bo nadaljevalo ob 17:00. uri v  Černelavcih z ansamblom Štrk. Od 20:00. ure zvečer pa bo v Gornji Radgoni goste pozdravil in nagovoril Oskar Komac.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice