Foto: Bobo
STA
Tor, 1.2.2022 16:14
Logar pravi, da se bomo o sproščanju lahko začeli pogovarjati čez 14 dni.

V Sloveniji smo blizu vrha petega vala epidemije, vendar za zdaj še ne bo sproščanja omejitvenih ukrepov, je danes napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. 

Če se bodo začele razmere umirjati, se bodo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez 14 dni, je napovedala.

Stanje v bolnišnicah

Po besedah Logar se v bolnišnicah pretežno še vedno ukvarjajo z bolniki, ki imajo covid-19 kot primarno diagnozo, in bolnikih, pri katerih covid-19 odkrijejo ob prihodu v bolnišnico. 

»Od ponedeljka do danes se je število hospitaliziranih povečalo za skoraj sto,« je poudarila. 

Na oddelku za intenzivno terapijo je stanje razmeroma mirno, a Logar opozarja, da ko se začnejo bolnišnice polniti, ljudje prihajajo tudi na oddelek za intenzivno terapijo.

Druge države sproščajo ukrepe, pri nas to ni možno

Medtem, ko so nekatere države, kot na primer Velika Britanija in Danska, že opustile ukrepe, razmere pri nas tega še ne dovoljujejo. 

»Države, ki so opustile ukrepe, so dobro precepljene. V Veliki Britaniji in na Danskem je precepljenost skoraj stoodstotna, sploh v skupinah, ki predstavljajo povečano verjetnost za težji potek bolezni,« je spomnila. 

Ob tem je izrazila upanje, da se bodo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez štirinajst dni. 

»Po najbolj optimističnih napovedih oziroma po trenutnih številkah lahko upamo, da smo blizu vrha oziroma morda na vrhu,« je poudarila.

Ukrepe bodo sproščali postopoma

Svetovalna skupina se po besedah Logar nagiba k postopnemu sproščanju ukrepov, saj lahko ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti znova pride do poslabšanja.

Postopno sproščanje pa načeloma pomeni, da bi najprej sprostili ukrepe v tistih dejavnostih, kjer je najmanjše tveganje za poslabšanje epidemiološke situacije. Za zdaj ostaja v veljavi tudi pogoj PCT. 

»Ko se bodo začele razmere umirjati, bomo predlagali drugačno izhodno strategijo, kot je v veljavi zdaj. Upamo, da ne bo še kakšnega dodatnega koronskega presenečenja in da bo naslednja različica še blažja,« je dejala.

Maske

Logar je pojasnila tudi razliko med maskama tipa II in IIR, ki sta po odločitvi vlade obvezni za uporabo od danes. Obe maski sta kirurški, razlika med njima pa je v tem, koga ščitita. 

»Če uporabljamo kirurško masko tipa II, ščitimo okolico, če smo okuženi. Če uporabljamo masko tipa IIR, pa ščitimo tudi sebe, saj je zunanja plast maske bolj vodoodbojna, kar pomeni, da če pade kapljica na masko, ne bo prišla tako hitro v globino, kot pri tipu maske II. Obe maski sta bistvena boljša zaščita kot maske iz blaga ali navadne troslojne maske iz papirja,« je še dejala Logar.

Starejše novice