Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 30.10.2023 11:09
V tem tednu bodo Slovenijo prešle kar tri fronte, ki s seboj prinašajo padavine.

Danes bo v vzhodnih krajih večinoma sončno, napovedujejo meteorologi Agencije za okolje. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. 

Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, ob morju in na vzhodu do 23 stopinj Celzija.

Ponoči se bo dež na zahodu okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Ponekod bo tudi zagrmelo. Pihal bo južni do jugozahodni veter. 

Jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19 stopinj Celzija.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh? 

Jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal na severno do severozahodno smer. Zvečer bodo padavine ponehale. Temperature bodo sredi dneva od 12 do 20 stopinj Celzija, popoldne pa se bo ohladilo.

V sredo bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj marsikje megla. Popoldne se bo na Primorskem oblačnost povečala.

V četrtek bo na zahodu občasno rahlo deževalo, v vzhodnih krajih pa bo dokaj sončno. Spet bo pihal jugozahodni veter.

Predvsem na zahodu v tem tednu obilne padavine

Na Facebook profilu Meteoinfo Slovenija pojasnjujejo, da bodo Slovenijo v tem tednu prešle kar tri fronte, ki bodo predvsem zahodnemu delu države prinesle obilne padavine.

Prva fronta se nam že bliža od zahoda in bo na vreme pri najbolj vplivala jutri čez dan. Druga se bo čez naše kraje pomikala v petek in tretja v nedeljo.

V zahodni, osrednji in južni Sloveniji se že pojavljajo padavine, ki se bodo ponoči še okrepile in razširile nad večji del države.

Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja lahko ponekod padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Pojasnjujejo, da bo ozračje nestabilno, zato bodo nastajale tudi nevihte z močnimi nalivi. Najmanj dežja bo na Štajerskem in v Prekmurju.

»Še najlepši dan tega tedna bo praznična sreda, ko bo v večjem delu Slovenije sončno z jutranjo in dopoldansko meglo po nekaterih nižinah,« so zapisali. 

Dodajajo, da bo poleg obilnih padavinam ta teden prinesel tudi postopno ohladitev.

»V visokogorju se bo začela prava zima,« navajajo. Meja sneženja se lahko ob koncu tedna na severu države spusti do nadmorske višine okoli 1000 metrov.

Težave bodo povzročali zemeljski plazovi

Meteorologi portala Neurje.si izpostavljajo, da bodo zaradi močne premočenosti tal največ težav povzročali zemeljski plazovi. 

Ponekod lahko zaradi obilice padavin močno narastejo posamezni vodotoki.

Starejše novice