Ljubljanainfo
Pon, 31.7.2023 14:03
Zamaški, ki jih ni mogoče ločiti od plastenke, čeprav so odviti.

Novi zamaški ne ostajajo neopaženi – prvenstveno zaradi lastnosti, ki gre številnim v nos. Tako zelo se namreč »držijo« plastenke, da ju je praktično nemogoče ločiti.

Zakaj, čemu?

Vpliv na okolje

Direktiva Evropske unije o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. V Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o embalaži in odpadni embalaži namreč piše:

»Večina kavnih lončkov in pokrovčkov, kavnih kapsul, posod iz stiropora, plastenk in plastičnih zamaškov, plastičnih ovitkov, plastičnih obročkov za prenašanje šestih pločevink in plastičnih nosilnih vrečk za živila je zasnovana za enkratno uporabo. Če jih ne recikliramo, se kopičijo v naših vodnih poteh, kjer jih živali zamenjujejo za hrano ali se vanje zapletajo.«

Na državah članicah Evropske unije je, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje porabe tistih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, za katere ne obstajajo alternativni proizvodi.

Mednje sodijo tudi pokrovčki in zamaški.

»Plastenke za enkratno uporabo, ki imajo plastične pokrovčke in zamaške, se smejo dati na trg le, če pokrovčki in zamaški v fazi predvidene uporabe proizvodov ostanejo pritrjeni na vsebnike.«

Cilj glede zbiranja, ki ga določa direktiva, je 90 odstotkov plastenk za enkratno uporabo za recikliranje do leta 2029, z vmesnim ciljem 77 odstotkov do leta 2025.

Te plastenke morajo vsebovati vsaj 25 odstotkov reciklirane plastike do leta 2025 in 30 odstotkov do leta 2030.

Starejše novice