Vir: Instagram Slovenska obrambna straža
Petra Zemljič
Ned, 19.5.2024 09:32
Na Instagramu se je pojavil profil »Slovenska Obrambna Straža«, kjer so zamaskirani neznanci objavili posnetek, v katerem grozijo z obračunavanjem z migranti.

Neznanci, oblečeni v maskirne obleke in z zakritimi obrazi, so na družbenem omrežju Instagram objavili videoposnetek, v katerem grozijo migrantom v Sloveniji. V videu izražajo podporo 27-letnici, ki naj bi jo v ljubljanskem parku Tivoli posilili trije migranti, ter pozivajo k »reševalnim akcijam« proti migrantom.

V videu, polnem neonacistične simbolike, moški privežejo migranta na drog javne razsvetljave, drugemu pa čez glavo potegnejo majico in mu okoli vratu zanko. V roke mu stisnejo list papirja z napisom »Remigracija«.

»Da vidimo, kako se bodo zdaj oglasili vsi pristojni, ki se niso v tem«, sporoča eden od zamaskiranih mož. »Mi bomo z migranti naredili to, kar je treba, da se bo nazaj vzpostavil red.«

Policija prosi za pomoč

Policija je za Žurnal24 potrdila, da o dogodkih iz videoposnetka ni bila obveščena in da ni prejela prijave morebitnih oškodovanih oseb. Pojasnili so, da bodo okoliščine nastanka posnetka in njegov namen preverili ter v primeru ugotovljenih kaznivih dejanj ustrezno ukrepali.

Hkrati so opozorili na nevarnost tovrstnega samoorganiziranja in poudarili, da »vaške straže« ali druge podobne oblike predstavljajo varnostno tveganje in so lahko kaznive. Pozvali so vse, ki imajo informacije o dogodku, naj jih posredujejo policiji.

Policija poudarja, da v sodelovanju z lokalno skupnostjo želi zagotoviti in krepiti občutek varnosti prebivalcev. V okviru preventivnih dejavnosti se s predstavniki skupnosti srečujejo, pridobivajo in vrednotijo informacije ter skupaj načrtujejo ukrepe za zagotavljanje varnega okolja.

Starejše novice