Slika je simbolična.
Maksimilijan N…
Pon, 13.11.2023 11:19
Leta 2022 smo v Sloveniji pridelali kar 2400 ton medu.

Statistični urad republike Slovenije je razkril podatke o bilancah proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov v letu 2022.

Razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca nam pove povprečno potrošnjo za prehrano na prebivalca in lanski podatki razkrivajo, da je povprečnemu prebivalcu Slovenije bilo v letu 2022 za prehrano na voljo v povprečju 134 kilogramov sadja, 116 kilogramov žit, 105 kilogramov zelenjave, 87 kilogramov mesa, 72 kilogramov krompirja, enajst kilogramov jajc, pet kilogramov riža in en kilogram medu.

Pridelali kar dvanajstkrat več medu

Leta 2022 smo v Sloveniji pridelali kar 2400 ton medu, kar je dvanajstkrat več kot leta 2021. Več medu se je cedilo zaradi ugodnih vremenskih razmer.

Stopnja samooskrbe se je v primerjavi z letom 2021 povečala pri skoraj vseh živalskih proizvodih, pri rastlinskih proizvodih pa to velja le za sadje. 

Stopnja samooskrbe v Sloveniji je za posamezne proizvode v letu 2022 znašala:

  • 86 odstotkov samooskrbe mesa,
  • 90 odstotkov samooskrbe z medom,
  • 94 odstotkov samooskrbe z jajci,
  • 29 odstotkov samooskrbe s sadjem
  • 36 odstotkov s krompirjem
  • 39 odstotkov za zelenjavo
  • 12 odstotkov pri žitih.

Stopnja samoosokrbe pomeni v kolikšni meri domača proizvodnja pokriva domačo potrošnjo, če je ta manjša od sto, pomeni, da imamo primankljaj, vrednost večja od sto pa pomeni, da imamo presežek v ponudbi.

Nobenega živila ne proizvajamo v presežku

Stopnja samooskrbe se v Sloveniji torej povečuje, vendar pri nobenem proizvodu ne dosegamo ravni, ki bi zadostila domačo porabo.

Tudi pri zelo dobri letini medu in z zgodovinsko tradicijo pridelave medu v Sloveniji, je ta lani pokrila le devetdeset odstotkov domače porabe medu.

Komentarji (2)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Med so pridelale terorizirane čebele. Človek ga je samo na

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

...nakradel!

In reply to by ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Starejše novice