Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Sre, 31.8.2022 08:00
Podjetje Elan je dobilo prestižno priznanje. S čim si ga je zaslužilo?

Elan je zaradi svoje zavezanosti k okoljski naravnanosti in družbeni odgovornosti prejel naziv zelene zvezde in odločnega izzivalca, saj je postavil zgled trajnostnega vodilnega proizvajalca in globalnega dobavitelja smuči.

Elan, edini globalni proizvajalec smuči, ki že 77 let smuči proizvaja ročno, s stoodstotno zeleno energijo in stoodstotno v slovenskih Alpah, je prejel prestižno priznanje Green Star za vključevanje družbene odgovornosti in trajnostnih načrtov podjetja.

Elan se je tako ob bok pridružil vodilnim zelenim podjetjem, ki so s svojim trajnostnim upravljanjem in podnebnimi ukrepi prispevali k podnebni nevtralnosti. »Certifikat nam daje potrditev, da smo na dobri poti, in da letos stopimo še stopničko višje,« je ob prejemu laskavega naziva povedal podpredsednik skupine in direktor zimske divizije Elan Leon Korošec.

Podjetje je za svoja prizadevanja na področju trajnosti oskrbne verige, znižanja hlapnih organskih snovi (HOS) in lokalne proizvodnje nedavno dobilo certifikat Green Star, prvi certifikat svoje vrste, za prispevke k podnebni nevtralnosti in bolj zeleni prihodnosti.

S tem so potrdili, da dosegajo najvišje standarde za zagotavljanje klimatske nevtralnosti, saj širijo zavedanje, da je podnebno nevtralno in krožno gospodarstvo edina možna prihodnost in največji projekt naše družbe.

Aktivnosti so tako usmerjene v manjšo porabo naravnih virov, emisij in odpadkov ter v energetsko učinkovitost. »Ko postaviš trajnost v kontekst poslovne bilance in za temelj poslovnega etosa, postane dodatna priložnost za strateško usmeritev podjetja in uporabo njegovega inovativnega potenciala,« je pojasnil Korošec.

Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo CER - slovensko združenje za neodvisno presojo je Elanu podelilo priznanje 'odločnega izzivalca'. CER pri izboru uporablja znanstveno utemeljene meritve in podatke za določanje strateških prioritet. Hkrati tudi izpostavlja področja za izboljšavo in pomoč na poti do zelene preobrazbe ter neto ničle.

Poudarjajo, da se soočamo z novimi kreativnimi inovacijami, ki uvajajo nove tržne in vrednostne zakonitosti ter bistveno spreminjajo način delovanja podjetij, industrije in navad potrošnika.

Ob teh izzivih še v ospredje postavljajo temeljna tveganja za stabilnost in blaginjo družbe, medtem ko hkrati nastajajo izjemne nove priložnosti za prilagajanje. »Ko se tvoje delo tako močno prepleta z naravo, so meje med osebno zavzetostjo za prihodnost okolja in poslovno predanostjo za trajnostno rast zabrisane. A prav iz tega razloga smo trajnostni po naravi,« je še dejal.

Elan je tradicionalna blagovna znamka, ki je globoko povezana z lokalno skupnostjo in okoljem, zato je trajnostni razvoj del Elanove identitete že od vsega začetka. Danes je Elan edino svetovno podjetje za proizvodnjo smuči, ki 100-odstotno uporablja zeleno energijo in lahko trdi, da so vsi izdelki ročno izdelani na eni sami lokaciji v Alpah, s poudarkom na trajnosti dobavne verige, saj 99 odstotkov surovin za izdelavo smuči prihaja iz Evrope, od tega skoraj 70 % iz območja največ 400 kilometrov od tovarne Elan.

Poleg tega podjetje uporablja trajnostno pridobljen les z nadzorovanim poreklom, sledljivostjo in zagotovljenim pogozdovanjem. S posaditvijo tisoč dreves v bližini tovarne pa so tudi dokazali, da jim je zelo pomembno vlaganje v gozdove in njihovo negovanje.

Nadaljujejo s trajnostnimi cilji

Leto 2022 je za podjetje Elan prelomno, saj so na sedežu podjetja zgradili tudi sončno elektrarno, ki omogoča, da se proizvodnja napaja z električno energijo, 100-odstotno proizvedeno iz trajnostnih obnovljivih virov energije (OVE). »Prepričan sem, da bomo s tem projektom stopili še stopničko višje,« je še dejal Korošec.

Podjetje pa si še naprej prizadeva za prihodnost brez emisij. Zagotovitev lastnega vira energije sledi različnim trajnostnim prizadevanjem podjetja v zadnjem desetletju, kot je med drugim pionirsko uvajanje novega standarda v panogi s tehnologijo digitalnega tiska, s čimer so od leta 2016 do danes prihranili več kot 32 ton odpadkov hlapnih organskih spojin (HOS).

Elan črpa navdih za trajnostno prihodnost iz svojega okolja, lokalnih slovenskih Alp in svojih ljudi, delavcev iz različnih generacij, ki so predani snovanju smuči prihodnosti, pa tudi prihodnosti smučanja ob hkratnem varovanju tovarne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice