Ljubljanainfo
Pon, 13.2.2023 18:00
Da bi vsaj malce pomagale turškim prebivalcem, ki jih je pred tednom dni prizadel uničujoč potres, se je skupina deklet po Sloveniji odločila zbirati materialno pomoč.

Točno teden dni je milo od uničujočega potresa na območju ob turško-sirski meji, tamkajšnje oblasti pa so naštele že več kot 33.000 smrtnih žrtev. Reševalne ekipe sicer počasi zaključujejo z delom, v soboto se je domov vrnila tudi slovenska ekipa z reševalnimi psi. 

Hkrati s prizadetega območja poročajo o naraščajočih stiskah ljudi, zaradi česar so se aktivirala številna evropske humanitarne organizacije. V Sloveniji organizacije načeloma zbirajo le finančna sredstva, saj le logistika dostave pomoči na prizadeto območje precej zapleteno.

To pa ni ustavilo skupine deklet, ki so se aktivirale kar same in začele po celi Sloveniji zbirati materialno pomoč za udeležene v nedavnem potresu. Pogovarjali smo se z Anijo Šketa, eno od prostovoljk humanitarne akcije.

Prvi konvoj pomoči na pot že jutri

Anija se je skupaj s prostovoljkami po celi Sloveniji odločila, da bo začela zbirati materialno pomoč za prizadete prebivalce v nedavnem potresu v Turčiji.

»Odločile smo se zato, ker noben drug v Sloveniji ni zagrabil zbiranja pomoči tako, kot so zagrabili za zbiranje pomoči zaradi vojne v Ukrajini,« pravi Anija. Tako so se povezali s turškim veleposlaništvom v Sloveniji, ki bo prepotrebno pomoč dostavilo na prizadeto območje.

Pomoč zbirajo že nekaj dni, Anija jo zbira v Celju, kjer so do danes z materialno pomočjo napolnili velik kombi. »Prvi konvoj s pomočjo gre na pot že jutri, zraven tega bodo v Turčijo letele tudi fizične osebe, ki bodo uredile vse potrebno,« razlaga Anija.

Ljudem želijo vsaj malce olajšati življenje

Naslednji konvoj z materialno humanitarno pomočjo bo v Turčijo odšel čez 10 dni, zato zbiranja pomoči še niso ustavili. Kot pravi Anija, jo bodo zbirali tako dolgo, dokler jo bo turško veleposlaništvo v Sloveniji sprejemalo.

»Pomoč še vedno zbiramo. Aktivisti smo se aktivirali po celi Sloveniji in se vozimo od kraja do kraja, pobiramo pakete in nato zbrano pomoč urejamo. Na primer, skupaj damo odeje, termovke na drug kup in podobno,« razlaga Anija.

Kaj točno pa sploh zbirajo? Gre predvsem za osnovne potrebščine, ki jih osebe trenutno najbolj potrebujejo, med njimi odeje, generatorje, grelce termovke, higienske pripomočke in podobno.

»Meni to zbiranje pomoči pomeni največ na celem svetu. Če je le možno, da lahko nekaj naredim, da bo nekomu malo boljše, da se bo vsaj ena oseba lahko pogrela. To je res nekaj takega, kjer ni vprašanja, ali grem v to zbiranje pomoč, odgovor je bil takoj 'ja',« še poudarja Anija Šketa.

Pomoč preko SMS sporočil zbira Slovenska karitas

Na pomoč prizademu prebivalstvu v Turčij je priskočiča tudi Slovenska karitas, iz katere so sporočili, da so zbrali že več kot 120.000 evrov za pomoč ljudem na prizadetih območjih v Turčiji in Siriji.

V Slovenski karitas poudarjajo, da so potrebe prebivalstva po nujnih potrebščinah v obeh državah še vedno ogromne, ljudi pa prosijo za dodatne donacije. Denar je mogoče nakazati prek SMS sporočila KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 ali z nakazilom na TRR, so zapisali.

Starejše novice