Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 13.2.2023 11:00
So izdelki v Italiji res precej cenejši kot pri nas?

V Sloveniji je imel 13. septembra najcenejšo košarico osnovnih živil Eurospin, najdražjo pa Tuš. Tu so rezultati popisa živil z 31. januarja 2023.

Za košarico je bilo takrat potrebno v Eurospinu odšteti 47,38 evra, v Lidlu 48,25 evra, v Sparu 48,53 evra, v Hoferju 48,88 evra, v Mercatorju 49,67 evra in v Tušu 58,23 evra.

Nakupovalni vozički Slovencev pa se v zadnjem času čedalje bolj polnijo kar čez mejo.

Ob tem se poraja vprašanje - se Slovenci vračamo v tiste čase, ko smo v osemdesetih iz Italije »švercali« kavo v Slovenijo? 3.

Razlike v cenah

Največje razlike v cenah so pri detergentih in čistilih ter pri znanih italijanskih blagovnih znamkah denimo pašte in riža.

Tudi prašek za pranje oblačil je do trikrat cenejši od enakega izdelka v slovenski trgovini. Prav tako kava ...

»Lavazza crema e gusto stane v Sparu 5,19 evra na kos. V Italiji sem placal 11,20 evrov za paket s šestimi kosi omenjene kave,« je ob svojem nakupu zapisal eden izmed kupcev italijanske trgovine IperTosano.

Preverili smo, kaj še lahko ceneje kupimo v Italiji.

Res je, splača se hoditi k sosedom?

Medtem ko se pri nas se vse draži, v italijanskih trgovinah, ki so odprte tudi ob nedeljah, svojo košarico napolnite z osnovnimi živili precej ceneje kot pri nas. 

Za tekoči detergent Dash, ki zadostuje za 23 pranj, boste v italijanskem Conadu odšteli le 3,99 evra. Za isti detergent za 50 pranj pa boste pri nas v Mercatorju odšteli 19,99 evra.

Liter znane znamke olja Monini je v Italiji na prodaj po 4,99 evra. »Pri našem najboljšem sosedu« in v Tušu bo potrebno za 750 mililitrov odšteti 7,99 evra. 

Priljubljeni riž Scotti arborio za rižote stane v omenjeni italijanski trgovini 2,79 evra za kilogram, medtem ko je pri nas v Mercatorju za isti riž potrebno odšteti 3,99 evra.

Mleko, čips, makaroni ...

Eden izmed uporabnikov družbenega omrežja Twitter je ob svojem nakupu v italijanski trgovini IperTosano s svojimi sledilci delil primerjave cen nekaterih živil.

Iz objave je razvidno, da je v omenjeni trgovini za 165 gramov čipsa Pringles z okusom paprike v domačem Šparu potrebno odšteti 2,97 evra, medtem ko v pri sosedih 200 gramov istega čipsa stane 1,75 evra.

Podobno je tudi z Barila makaroni. En kilogram Barilla svedrov / fusilov je v Šparu na volai za 2,97 evra, v italijanskem De Cecco pa le 1,95 evra.

Liter najcenejšega Špar mleka stane 1,39 evra. Liter mleka Parmalat v Italiji pa 0,99 evra.

Starejše novice