Vir leve slike: Moška Reševalka, Facebook
Ljubljanainfo
Tor, 9.8.2022 16:50
Znana slovenska reševalka, ki jo mnogi poznajo pod imenom Moška reševalka, s svojim zadnjim zapisom deli javnost. Na Facebooku se je namreč razpisal o tem, zakaj je sama proti zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov.

Nataša Marc Mahnič je koprska reševalka, ki s svojimi sledilci na družbenem omrežju Facebook deli različne zapise iz svojega zasebnega, pa tudi delovnega življenja. Več kot pet tisoč sledilcev jo sicer bolje pozna pod imenom Moška reševalka.

Četudi njeni zapisi dosegajo veliko podpore, pa je njen zadnji zapis nekoliko razdelil sledilce. Nataša se je namreč razpisala o pozivu k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževalnih ustanov in v drugih javnih objektih.

Predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije, ki sta poziv naslovili na vlado, med drugim zagovarjata dejstvo, da menstruacija ni izbira, »kar pomeni, da njena stigmatizacija predstavlja eno izmed mnogih ovir za menstrualno znanje in podlago za diskriminacijo«. 

Kot še pišejo, si v tujini in Sloveniji nekatere ženske higienskih vložkov in tamponov ne morejo privoščiti. Nekatera dekleta v skrajnih primerih zaradi tega celo izostajajo od pouka.

A se s tem ne strinja že omenjena blogerka Moška reševalka, ki je med drugim poziv povezala z 'influencerkami', ki želijo izkoristiti sistem.

Tako je med drugim izpostavila tri poglavitne razloge »zakaj sem proti temu, da nam karkoli glede intimnih pripomočkov za osebno higieno pripada brezplačno, ker nam pač dejansko ne«.

Njen zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Zapis blogerka Moška reševalka

Berem, da so predstavnice nežnejšega spola, torej ženske stopile skupaj in si vestno prizadevajo, da bomo imele brezplačne vložke in tampone. Sedaj pa ne vem ali te naše influencerke se hecajo iz bolnih, izkoriščajo sistem, so razvajene ali dejansko preprosto verjamejo, da so toliko boge, ker so zdrave, da jim vložki (kateri so mimogre cenejši od vseh njihovih cigaret, alkohola in žurk), pripadajo ?!

Dejmo mlade dame prvo razjasnit, da menstruacija ni bolezen, da če vam je uspelo iz intimnosti in raznih seksualnih spretnosti si prilastiti zasluge narave in se promovirati, kot dame z nadnaravnim talentom in vplivnicami tega sveta, mislim da ste tukaj s procesom 'reve imamo menstruacijo' presegle mejo zdravega razuma. Trije poglaviti razlogi zakaj sem proti temu, da nam karkoli glede intimnih pripomočkov za osebno higieno pripada brezplačno, ker nam pač dejansko ne:

1. Nepredstavljivo število mladih žensk se bori z raznimi ginekološkimi stanji, zaradi katerih nimajo menstruacije in ne bodo nikoli mogle imeti otrok. To je bolezen, to je resna situacija, to je področje, kjer moramo izkazati sočutje, pomoč in solidarnost. Da se umetna oploditev po določenem številu poskusov astronomno obračuna in so razne preiskave samoplačniške (prav tako v zdravi nosečnosti ni vse brezplačno), mislim da je to popolnoma nedopustno, da se denar katerega bi porabili za tovrstne namene, namenili vložkom za zdrave gospodične, ki so vse prej kot lačne, nenaličene in brez cigaret!!! Primitivno, smešno in ponižujoče.

2. STAROSTNIKI!!! , če si kdo zasluži in mu dejansko pripada brezplačno vložek, plenica, podloga,...so to starostniki. Starostniki, katerim je s strani življenjskega procesa in narave bolezni bila odvzeta možnost samooskrbe. Starostniki, kateri zaradi prenizkih pokojnin plačujejo najnižjo tarifo v domovih in jim zato pripadajo samo 3 plenice na dan, starostniki, kateri v lastnih iztrebkih čakajo do večera na čisto plenico, da bodo vsaj do prvega odvajanja lahko spali v čisti in suhi plenički ( Pa ne mi začenjat, da se jim menja plenice, ker nemalokrat ne povedo, zato da pri obračunu naslednji mesec ne dobijo višje položnice, ker ne pijejo, da bodo manj lulali, da ne presežejo število plenic, da ne obremenijo svojcev, ki komaj vsak mesec zberejo za dom,.. in še bi lahko naštevala...). To je populacija za katero bi morali glasno vzklikati po pravicah za dostojno življenje in brezplačnih plenicah. To je populacija, katera je dejansko odvisna od nas, okolice, pomoči in solidarnosti zdravega človeka (kateri nemalokrat pozabi na njih).

3. In seveda ne gre pozabit še skupino socialno ogroženih mladenk, dam, žensk,...katere si dejansko ne morejo privoščiti vložkov in tamponov, za katere tudi menim in glasno podpiram, da jim to pripada.

Definitivno pa ne bom nikoli podpirala glasnih influencerk in študentk, ki zahtevajo pravico po brezplačnih vložkih, ki izkoriščajo svoje zdravje in ne pomislijo, kakšno srečo imajo, da so zdrave. Ne bom podpirala predstavnic ženskega spola, katerim je škoda denarja za lastno higieno in samooskrbo, za cigarete, alkohol in obleke pa ne. Vložki in tamponi so zanemarljive vrednosti, za katere bi lahko rekli, da ne moremo preživeti, ker so del naše življenjske potrebe. Sam še manjka se, da bomo zahtevale, da v času menstruacije nam tudi voda pripada brezplačno, ker se pač moremo stuširat... Osebna higiena je del samooskrbe in vzgoje o svojem zdravju, lahko je zelo draga lahko pa je tudi zelo skromna in poceni. Tudi z malo denarja smo lahko lepe in urejene, zato ni potrebe, da odžiramo še tisto malo kar pripada tistim, kateri so pa dejansko odvisni od okolice, sistema in oskrbe drugih.

Začnite cenit, da imaste tisto, kar vam zavida vsak bolan, nebogljen in odvisen od okolice - ZDRAVJE !!!

Lahko noč

Moška reševalka

Starejše novice