Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Sob, 14.10.2023 20:03
Razprodane Stožice so proslavile novo zmago nogometne izbrane vrste. Slovenci so z zadetkoma Benjamina Šeška in golom Erika Janže ugnali Finsko in storili nov korak do evropskega prvenstva 2024.

Slovenski nogometaši so pred polnimi tribunami Stožic - tekmo je spremljalo 15,823 gledalcev - maščevali junijski poraz v Helsinkih.

Osrednji junak zmage, s katero je Slovenija prednost pred Finsko povišala na štiri točke, je bil dvakratni strelec Benjamin Šeško. Član nemškega Leipziga je v 16. minuti izkoristil najstrožjo kazen po prekršku nad Andražem Šporarjem, ki je podal tudi za gol v 28. minuti tekme, slovensko zmago pa je v podaljšku potrdil Erik Janža.

Četa selektorja Matjaža Keka je do zmage prišla brez poškodovanega Davida Brekala, ki ga je v zadnji vrsti zamenjal Miha Blažič, to pa je bila tudi edina sprememba glede na zadnjo domačo tekmo s Severno Irsko.

Slovenci bodo v torek gostovali pri Severnih Ircih, ki so danes s 3:0 ugnali San Marino, Danska pa v večernem terminu gosti Kazahstan, ki je z 12 točkami zasledovalec naše zasedbe.

SLOVENIJA - FINSKA 3:0 (2:0)
Strelci:
Šeško (16'/11m, 28'), Janža (92').
Rumena kartona: Janža; Källman.
Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža, Stojanović (93' Gorenc Stanković), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (80' Verbič), Šporar (80' Kurtić), Šeško (60' Vipotnik). Selektor: Matjaž Kek.
Finska: Hradecky, Hoskonen, Ivanov (46' Forrs), Väisänen, Alho, Kairinen, Schüller (46' Hakans), Uronen, Källman (46' Pohjanpalo), Pukki, Kamara. Selektor: Markku Kanerva.

Šeško z bele točke in po protinapadu

Slovenci so zapretili v sedmi minuti, ko Adam Gnezda Čerin ni meril dovolj natančno. Italijanski delivec pravice Daniele Orsato je Stožice prvič na noge dvignil v deseti minuti, ko je po prekršku ob robu igrišča porumenel Erik Janža, nato pa znova v 15. minuti, ko je pokazal na belo točko. 

Leo Väisänen je po podaji Petra Stojanović podrl Andraža Šporarja, odgovornost pa je prevzel Benjamin Šeško. Vratar Lukas Hradecky je sicer krenil v pravo smer, se tudi dotaknil okroglega usnja, vendar je bil strel Radečana premočan. 

V 20. minuti je nevarno meril še Timi Max Elšnik, a je streljal mimo desne vratnice finskih vrat. Osem minut kasneje je še drugič udaril Benjamin Šeško. Protinapad je z odvzeto žogo na sredini igrišča pričel Andraž Šporar, hitri Šeško pa je z diagonalnim strelom s spodnji levi kot podvojil vodstvo Slovenije.

Sledilo je mirnejše nadaljevanje, Finci pa si ob disciplinirani igri Slovencev niso priigrali prave priložnosti. So pa gostitelji znova zapretili tik pred odmorom, ko je protinapad po podaji Andraža Šporarja zaključil Petar Stojanović, a je v padcu meril v Lukas Hradeckega.

Janža potrdil slovensko zmago

Domača zasedba je odločno odprla tudi drugi polčas obračuna. Že v drugi minuti se je priložnost ponudila Andražu Šporarju, ki je poskušal z leve strani kazenskega prostora, a je strel ob stiku Roberta Ivanova zletel mimo bližnje desne vratnice.

V nadaljevanju drugega polčasa so imeli Finci več od igre, ki so jo preselili na domačo polovico, vendar vse do 66. minute nismo videli udarca v okvir gola. Tedaj je po kotu poskušal Joel Pohjanpalo, ki pa ni najbolje zadel žoge in le-ta je končala v rokah Jana Oblaka.

Slovenci so odgovorili v 69. minuti, ko pa je Andraž Šporar po podaji Petra Stojanovića strelja v finski blok. Gostje so takoj zatem izpeljali hiter protinapad, po predložku z desne je streljal neovirani Teemu Pukki, vendar meril v Jana Oblaka.

Le minuto kasneje so domači navijači slavili tretji zadetek, ki pa ni obveljal, saj se je Žan Vipotnik znašel v prepovedanem položaju. V 75. minuti je znižanje prednosti preprečil Jan Oblak, ki je z odličnim posredovanjem dobil soočenje z rezervistom Danielom Hakansom.

Ko je že kazalo, da se izid v zaključku srečanja ne bo več spremenil, je Erik Janža v 92. minuti dvoboja in po podaji iz kota zadel za končnih 3:0. V slovenskem taboru so se razveselili še pete zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Starejše novice