Foto: Tomaž Strgar/ŽNK Radomlje
Peter Dominko
Tor, 7.3.2023 18:00
Ženski nogometni klub Radomlje je konec tedna izpeljal deseti mednarodni dekliški nogometni turnir Medex Cup, ki je bil poln mejnikov. V Radomljah in Kamniku se je predstavilo kar 600 mladih nogometašic.

Tudi dekleta igrajo odličen nogomet, v to se lahko to soboto in nedeljo prepričali tudi obiskovalci turnirja Medex Cup.

Deseta izvedba mednarodnega dekliškega nogometnega turnirja Medex Cup 2023, ki ga Ženski nogometni klub Radomlje tradicionalno organizira v začetku marca, je bila polna mejnikov, ki ga je za nameček pospremilo še lepo vreme.

Jubilejna deseta izvedba si je ob podpori generalnega pokrovitelja, podjetja Medex, nadela novo ime Medex Cup. Prvič je tekmovanje potekalo na dveh prizoriščih, ob Športnem parku Radomlje še v Kamniku, na igrišču Športnega parka Virtus.

V Radomljah in Kamniku so gostili igralke 22 klubov - polovica jih je pripotovala iz tujine - iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske in Slovenije. To po besedah organizatorjev potrjuje tradicijo in uspešno organizacijo v minulih letih in daje dodaten zagon za prihodnje izvedbe. 

Letošnji turnir pa je bil rekorden tudi po številčni udeležbi, saj se je v dveh dneh turnirja predstavilo okrog 600 nogometašic. V Radomljah verjamejo, da se za lepo prihodnost ženskega nogometa v regiji potrebno ni bati.

Prostovoljci s svojim vložkom potrdili slogan kluba: Moj, tvoj, naš klub!

Organizacija turnirja na takšni ravni ne bi bila možna brez podpore sponzorjev in donatorjev, na čelu z generalnim pokroviteljem Medex, in številnih prostovoljcev, med katerimi so bili starši in prijatelji igralk, trenerji, igralke in ostali, ki delujejo v Ženskem nogometnem klubu Radomlje. 

Vsem, ki so kakorkoli pomagali pri turnirju, se je zahvalila tudi Andreja Leskovšek McQuarrie, nekdanja uspešna alpska smučarka, zdaj pa predsednica ŽNK Radomlje:

»Velik aplavz vsem, ki ste vsak po svojih močeh prispevali, da smo skupaj izpeljali odličen mednarodni turnir! Bodimo ponosni, da smo v dveh dneh in na dveh lokacijah tako uspešno izvedli turnir z rekordno udeležbo! 

Zares velik podvig za klub, še posebej, ker smo celotno organizacijo izpeljali izključno s prostovoljnim delom nas vseh, od staršev, trenerjev, vodstva, podpornikov, igralk članske in mlajših selekcij ter tudi bivših igralk kluba. Hvala tudi vsem, ki ste od sponzorjev in podpornikov pridobili izdelke za bogat srečelov. 

Zahvaljujem in čestitam tudi Organizacijskemu odboru turnirja Medex Cup, ki je vodil vso organizacijo, ki se je začela že pol leta pred turnirjem. Le-ta je bil odlično obiskan, kar organizatorjem daje dodatno potrditev, najbolj pa nas veseli, da so naša dekleta v najmlajših selekcijah pridobila bogato mednarodno izkušnjo. Moj, tvoj, naš klub! - v najboljši luči!«

Pokal za prvo mesto tudi v Avstrijo in na Hrvaško

V sobotnem delu turnirja so s svojim nastopom prve zaključile selekcije DU9. Ob domačih Radomljankah se je zbranemu občinstvu predstavil še podmladek ŽNK Mura Nona, DNK Trbovlje, Koper Obala in ŠN Maksimir Zagreb, ki je dodal nekaj mednarodne konkurence.

Na turnirju DU11 je bila zasedba še bolj mednarodna pisana, saj je Agram predstavljal Hrvaško, Viktoria pa Madžarsko. Zasedba iz Sombotela je na koncu zasedla četrto mesto, v srečanju za tretje mesto pa so se veselile Koprčanke. Finalni dvoboj med Podravjem in Muro je pripadel Štajerkam.

Sobotni turnir v kategoriji DU13 je postregel z nekaj izredno napetimi tekmami. V veliki finale sta se prebila Schäffern in Maksimir Zagreb, ki sta se dopoldne brez zadetkov razšla že v skupini B. Tudi sicer je bila ta skupina izjemno izenačena, del tria z osmimi osvojenimi točkami so bile tudi domačinke, ki pa so kljub temu, da niso prejele zadetka, ostale brez četrtfinala.

Avstrijsko-hrvaški obračun je bil izjemno izenačen tudi v velikem finalu, saj je bil odločen šele po izvajanju kazenskih udarcev. Veselili so se v taboru Schäfferna, Zagrebčankam pa je pripadlo drugo mesto. Bronaste medalje so si okoli vratu nadele igralke puljske Istre, ki so v tekmi za tretje mesto premagale Podravje Aluminij.

Za vrhunec turnirja so poskrbela dekleta, ki so tekmovala za selekcije DU15. Že tekme v skupinskem delu tekmovanja so napovedale zanimive četrtfinalne obračune. Tako se je četrtfinalni dvoboj Agrama in Radomelj zavlekel v dolgo izvajanje enajstmetrovk, ki so več veselja prinesle Zagrebčankam. Le-te so na koncu, ravno tako po kazenskih udarcih, dobile še tekmo za tretje mesto z ajdovskim Primorjem.

V finalu smo spremljali spopad zadarskega Donata in Radelj, ekip, ki v jesenskem delu sezone ne poznata poraza. Korošice v vzhodni skupini slovenskega prvenstva še niso oddale točke, Dalmatinke pa so v hrvaški ligi dobile deset od 11 preizkušenj.

Polurni finale je odločil en sam zadetek, ki ga je dosegla Mia Pestić, najboljša strelka hrvaške lige pa je bila izbrana tudi za najboljšo igralko turnirja Medex Cup DU15.

Pozitivni odzivi sodelujočih klubov

Po koncu turnirja veselijo tudi številni pozitivni odzivi tako iz domačih kot tujih klubov, ki so izrazili navdušenje nad organizacijo in že napovedali, da se bodo turnirja Medex Cup udeležili tudi v prihodnjem letu.

»Zahvaljujem se organizatorjem, da smo se lahko udeležili turnirja, ki je bil odličen. Čestitam vsem ekipam za zelo dobro igro in druženje. Za nas je to prvi mednarodni turnir, saj smo doslej igrali zgolj po Hrvaški. Ponosna sem, da smo lahko bili del tega turnirja,« je dejala Damjana Goluža, trenerka ŠN Maksimir Zagreb, ki je v starostni kategoriji do 13 let zasedel drugo mesto.

Še večji je bil nasmeh zmagovalk, igralk avstrijskega Schäfferna, ki so dobile finalni obračun: »Turnir je bil odličen, za nami je lep dan in prekrasno doživetje. Tekme so bile napete, še posebej pa streljanje enajstmetrovk v finalnem obračunu. Vesele smo, da nam je uspelo zmagati.«

Avstrijski nogomet so na turnirju Medex Cup 2023 predstavljali dunajski Vösendorf, štajerski Schäffern in koroški Soccer Girl Academy Kärnten, ki je zdaj že tradicionalni udeleženec turnirja. Bosno in Hercegovino je zastopalo SFK 2000 Sarajevo, madžarske barve pa Illes Akademia iz Sombotela. 

V Radomljah se je predstavilo kar šest hrvaških klubov, Agram in Maksimir iz Zagreba, puljska Istra 1961, čakovsko Međimurje, Rijeka ter Donat Zadar. Ob domačih Radomljankah so na turnirju zaigrale še nogometašice Gažona, Kopra, Mure, Olimpije, Podravja Aluminija, Posavja, Primorja Ajdovščine, Radelj, Škofje Loke in Trbovelj.

Rezultate vseh tekem najdete na podstrani turnirja, na tej povezavi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice