Foto: Bobo
Maksimilijan N…
Sre, 27.9.2023 20:00
Tokrat se bomo v okviru serije člankov o teku in Ljubljanskem maratonu posvetili malo manj znanim dejstvom o tem varljivo preprostem športu.

Poletje se je skorajda v hipu prevesilo v jesen in razgrete betonske ulice ter soparni večeri so se umaknili idealnim pogojem za športne aktivnosti na prostem.

Pred nami je nekaj najlepših tednov za vsakega tekača, ki jih bo, kot je to v navadi že več kot dve desetletji, okronal Ljubljanski maraton.

Do takrat nas loči še manj kot mesec dni, v tem članku pa se bomo posvetili malo manj znanim dejstvom o teku, ki lahko še kako prav pridejo vsem tekaškim začetnikom, ki se spogledujejo s svojo prvo udeležbo na kateri izmed tras športnega dogodka z največ udeleženci v Sloveniji.

Kako si zavezati čevlje?

Vprašanje se zdi nepotrebno - saj vendar vsi znamo zavezati svoje tekaške copate kot vso drugo obutev z vezalkami. Pa je res tako? 

Prvi trik je, da moramo imeti primerno tekaško obutev. Načeloma to pomeni, da poiščemo tekaške copate z dovolj opore za stopala, ki nam bodo dovoljevala pravilno izvajanje tekaške tehnike.

Nezapisano pravilo pravi, da morajo biti tekaški copati za približno pol številke večji od naše vsakdanje obutve.

Kako pa si jih zavežemo? Strokovnjaki trdijo, da se v praksi najbolje obnese tako imenovana zanka za stabilizacijo pete; če ne veste, kako jo zavezati, si lahko ogledate video.

Kako dihati?

Pri tekačih začetnikih se pogosto vidi, da med tekom lovijo sapo. Med tekom se hitrost dihanja poveča, saj telesu primanjkuje kisika. Rešitev se skriva v aktivnem izdihovanju. 

Namesto hitrih, ostrih izdihov raje izdihujte počasi - sekundo ali dve. Lažje se je osredotočati na izdih kot na vdih, zato začnite s pravilnim izdihavanjem in nato prilagodite še vdihe.

Kako se znebiti hudih bolečin v mišicah po treningu

Začetnika bo po teku bolelo bolj kot izkušenejšega ali naprednejšega tekača. Zapomniti si je treba, da so bolečine v mišicah popolnoma normalen pojav.

Bolečina pomeni, da se vaše mišice regenerirajo in sporočajo, da so delale nekaj drugačnega. Z izkušnjami boste znali tudi bolje prilagoditi čas in načine regeneracije telesa po hujših fizičnih naporih.

Kako vedeti, kdaj potrebujem novo obutev

Najlažje je, če pogledate podplat. Na petah in sprednji strani podplata, kjer se odrivate, boste našli znake obrabe, oblazinjenje podplata pa bo stisnjeno.

Kateri del tekaškega copata se najprej obrabi, je odvisno od stila teka vsakega posameznika, a pogled na podplat vam bo povedal vse, kar morate vedeti.

Starejše novice