Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Sob, 18.11.2023 11:55
Kapetan Jan Oblak in Erik Janža, ki je v prvem polčasu izničil domačo prednost, po porazu z Dansko zagotavljata, da ni razlogov za skrbi. Reprezentančni dvojec verjame, da se bo Slovenija po ponedeljkovem dvoboju s Kazahstanom veselila preboja na EURO.

Danci v domači trdnjavi Parken, na katerem so od leta 2016 izgubili zgolj kvalifikacijsko tekmo s Hrvati, niso dovolili slovenskega slavja.

Gostitelji obračuna za vrh kvalifikacijske skupine 9 so bili boljši tekmec, izbrana vrsta Slovenije pa je bila večji del srečanja v podrejeni vlogi. Izbranci selektorja Matjaža Keka niso imeli pravega odgovora na agresivno igro domačinov.

To je po porazu priznal tudi Erik Janža, ki je z mojstrsko izvedenim prostim strelom in izenačenjem v 30. minuti dal upanje, da bi Slovenci lahko prišli do preobrata. Če je bil zaključek prvega polčasu enakovreden, je nadaljevanje tekme nato znova teklo po notah Danske:

»Trda igra Dancev nas ni presenetila, nismo pa dobro odgovorili na to. Prejeli smo prvi zadetek in se vrnili, vendar je potrebno priznati, da je bila Danska danes boljša. Kljub temu ni nervoze, pozitivno gledamo proti ponedeljku in naši tekmi.«

Navijačev naj ne skrbi

»Pogovarjali smo se, kdo bi izvedel prosti strel. Dejal sem, da bi prevzel udarec, saj je bil položaj za levičarja. Udaril sem in žoga je končala v mreži, vendar me to zdaj sploh ne zanima. Osredotočen sem na ponedeljek, da naredimo to, kar moramo.

Ni razloga za negativnost, smo v položaju, kot smo ga želeli, vse je odvisno od nas. V ponedeljek bomo šli na glavo, da zmagamo in se uvrstimo na evropsko prvenstvo,« se je bočni branilec ozrl proti obračunu s Kazahstanom.

Član poljskega Gornika je poudaril, da je potrebno čimprej pozabiti na tekmo z Danci, ki so bili boljši in jim je potrebno čestitati za zasluženo zmago.

Prekmurec je po drugem zadetku v tokratnih kvalifikacijah še enkrat poudaril, da je potrebno misli in energijo usmeriti v ponedeljkovo preizkušnjo, na kateri bo potrebno pokazati veliko znanja:

»Navijačev naj ne skrbi. Verjamemo in smo prepričani, da bo v ponedeljek vse skupaj izgledalo boljše. Igramo doma in v Stožicah še nismo izgubili tekme. Naj se tako nadaljuje in naj bo vse tako, kot si želimo.«

Danci zasluženo zmagali

»Žal nam ni uspelo osvojiti treh točk, vendar je to pač nogomet. Danci so bili boljši, to so pokazali na igrišču in zasluženo zmagali. Imamo še eno tekmo, pozitivno gledamo proti ponedeljku.

Ne bomo preveč razmišljali o tekmi z Dansko, ampak samo o ponedeljku. Verjamem, da bomo v ponedeljek na potrebni ravni za tekmo, ki nas čaka, in bomo delo opravili tako, kot je treba,« je po porazu najprej dejal Jan Oblak.

Slovenski kapetan je priznal, da so imeli Danci prevlado v skoku, ravno tako so imeli naši fantje precej težav z izbijanjem žog iz svojega kazenskega prostora, kar je pripeljalo tudi do drugega zadetka domačinov.

Škofjeločan je dodal, da kljub temu ni jezen, ampak je poudaril, da je potrebno ohraniti pozitivno energijo in se osredotočiti na ponedeljkov dvoboj s Kazahstanci, ki so včeraj premagali San Marino:

»Nisem jezen, vendar smo realni, nismo bili na pravi ravni. K temu ni kaj dosti za dodati, tega se vsi zavedamo. Žal ni šlo, ne vem, zakaj.

Kot pa sem že dejal, ni potrebe, da razbijamo glave, zakaj je bilo, kot je bilo, razmišljati moramo o ponedeljkovi tekmi. Dobro se moramo spočiti in se pripraviti na tekmo s Kazahstanom.«

Foto: Jure Banfi

V ponedeljek s pomočjo navijačev po evropsko prvenstvo

»Mislim, da nikogar ni potrebno preveč skrbeti. Danska je favorit skupine, igrali smo v gosteh in proti zelo kakovostni ekipi. Menim, da skozi celotne kvalifikacije niso prikazali takšne igre kot tokrat. Lahko jim čestitamo, bili so boljši od nas.

Vsem pa lahko sporočim, da bomo v ponedeljek storili vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Če danes ni bilo tako, bomo šli tudi na glavo. Igramo proti Kazahstanu, ki ga ne podcenjujemo, saj je danes v nogometu vse mogoče.

Vseeno pa verjamemo, da bomo tekmo z navijači in pozitivno energijo oddelali, kot je treba, in se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo,« je pred odločilnim obračunom za drugo mesto skupine 9 še dejal član madridskega Atletica.

Slovenci v dvoboj s Kazahstanom, ki so jih v Astani po preobratu premagali z goloma trenutno poškodovanega Davida Brekala in Žana Vipotnika, vstopajo s točko prednosti.

Naši izbrani vrsti za uvrstitev na četrto veliko tekmovanje v zgodovini države in prvo po letu 2010 zadostuje že točka, a v slovenskem taboru zagotavljajo, da bodo napadali zmago.

Verjeti je, da bo Kek v dvoboj s Kazahstanci poslal tudi Andraža Šporarja in Petra Stojanovića, ki sta zaradi bojazni rumenega kartona in prepovedi nastopa na odločilni tekmi izpustila obračun v Kobenhavnu.

Se bomo v ponedeljkovem večeru veselili nastopa na evropskem prvenstvu 2024?

Starejše novice