FOTO: OKS
Ustvarjeno dne
Sob, 2.10.2021 12:53
Aleksander Čeferin je po dobrodelni nogometni tekmi Fundaciji Miroslava Cerarja predal ček v višini 120 tisoč evrov, ki bodo namenjeni športnemu udejstvovanju otrok iz socialno šibkega okolja. Ob Čeferinu sta spregovorila tudi Luis Figo in Tina Maze.

Zelenico v Stožicah je v petkovem večeru zasedla vrsta slovenskih in mednarodnih športnih zvezdnikov. 

Ob Tini Maze in Aleksandru Čeferinu, ki sta kot kapetana vodila svoji ekipi, so v Ljubljani zaigrali tudi Luis Figo, Robbie Keane, Zvonimir Boban, Maxwell ter številni slovenski (bivši) nogometaši in olimpijci.

Omeniti velja osvajalce medalj, med katerimi so bili Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Jani Klemenčič in Jure Košir, z nekaj nogometnimi akcijami pa sta se izkazala atleta Luka Janežič in Žan Rudolf.

Rezultat sicer ni bil v prvem planu, dvoboj je s tesnih 4:3 sicer dobila ekipa Aleksandra Čeferina, najpomembnejša pa je bila višina zbranih donacij. Fundaciji Miroslava Cerarja so predali kar 120 tisoč evrov.

Ves izkupiček bo preko projekta Botrstvo v športu namenjen otrokom iz socialno šibkejših okolij.

Ekipo UEFA/NZS so sestavljali Robert Volk, Mišo Brečko, Luis Figo, Zala Kuštrin, Miran Pavlin, Zvonimir Boban, Milivoje Novaković, Robbie Keane, Maxwell, Boštjan Cesar, Aleksander Čeferin, Radenko Mijatović, Robert Kranjec, Radoslav Nesterović. Selektor: Zoran Janković.

Za selekcijo OKS so zaigrali Marko Simeunović, Primož Gliha, Benjamin Savšek, Vesna Fabjan, Tina Maze, Peter Kauzer, Jani Klemenčič, Milenko Aćimović, Jure Košir, Aleksandar Radosavljević, Branko Ilić, Ivan Trajković, Kaja Kajzer, Luka Janežič, Žan Rudolf, Tomaž Razingar, Luka Žvižej, Andrej Kastelic, Marko Milić, Dragutin Špiranec, Tina Šutej, Tomaž Barada, Janez Sodržnik, Stanko Glažar, Amir Karić. Selektor. Miroslav Cerar. 

UEFA/NZS - OKS 4:3
Strelci: Robbie Keane (12’, 54’), Mišo Brečko (38’), Zala Kuštrin (45’); Žan Rudolf (27’, 60’), Erik Gliha (58’)

FOTO: Peter Dominko

Čeferin: Vsakemu možnost, da se ukvarja s športom

»Ne glede na to, ali so bodoči asi ali ne, moje in naše mnenje je, da mora vsak človek imeti možnost, da se ukvarja s športom. Ne samo z vrhunskim, ampak tudi rekreativnim.

Zdi se mi odlično, da tako zbiramo sredstva, je pa na nek način tudi žalostno, da se mora s humanitarnimi prispevki nabirati sredstva za mlade, ki si ne morejo privoščiti ukvarjanja s športom,« je o dogodku dejal Aleksander Čeferin.

Na trenutke dvoboj s tekmovalnim nabojem je ponudil nekaj odličnih vložkov. Čeferin je v šali dodal, da še ni videl bolj tekmovalnih oseb, kot so Robbie Keanne, Luis Figo in Primož Gliha.

»Vsi so prišli z veseljem, z manjšim veseljem sta se dva tudi poškodovala. Res je, da mi kot predsedniku UEFA gredo malo na roko, vendar jim res ni nikoli težava priti na humanitarne dogodke,« je še dejal predsednik UEFA.

Dotaknil se je tudi različnih idej, tudi zadnje s strani FIFA, da bi svetovno prvenstvo organizirali vsake dve leti, čemur pri UEFA niso naklonjeni. Nove ideje so vsakodnevnica, nekatere pa so boljše, druge pa slabše, je pokomentiral Čeferin.

Luis Figo. FOTO: Peter Dominko

Figo: Pomembno je ustvarjati projekte in možnosti za otroke

»Gre za dogodek s socialno noto, pomembno je zbrati karseda največ sredstev ter ustvarjati projekte in možnosti za otroke. Zadovoljstvo je biti tukaj, da lahko pomagamo s svojo prisotnostjo,« je dejal Luis Figo.

Nekdanji nogometaš Sportinga, Barcelone, madridskega Reala, milanskega Interja in reprezentance Portugalske je bil (vsaj med nekdaj aktivnimi nogometaši) najbolj zveneče ime dogodka.

Portugalec, ki se je po koncu karieri pridružil Aleksandru Čeferinu, dodaja, da se vedno rad odzove povabilu predsednika UEFA, na sončni strani Alp pa se počuti odlično, saj ga Slovenci vselej lepo sprejmemo.

Pohvalil je tudi humanitarni projekt in Fundacijo Miroslava Cerarja:

»Tudi sam vodim fundacijo na Portugalskem in dobro vem, kako težko je zbirati sredstva za različne projekte. Čestitam Fundaciji Miroslava Cerarja za delo, ki ga opravlja.«

Tina Maze in strelka zadetka Zala Kuštrin. FOTO: Peter Dominko

Maze: Lepo je, da se šport izkoristi v dobrodelne namene

»Bilo je zabavno. Lepo je, da se lahko šport izkoristi v dobrodelne namene. Vesela sem, da sem del večera s takšnimi imeni v igri, ki jo obožujem. Nimam več kondicije kot včasih, a je lepo igrati nogomet,« je dejala Tina Maze, kapetanka ekipe Olimpijskega komiteja Slovenije.

Smučarska šampionka priznava, da je užitek spremljati, kako se razvija slovenski šport, ki po njenih besedah z dosežki športnikov potrjuje, da praktično nima pravih meja.

Na zelenici si je mesto delila z nekaj zvenečimi nogometnimi imeni. Je na katerega od njih gledala še z večjim zanosom?

»Pri srcu so mi tisti, ki delajo posebne zgodbe. Težko bi izpostavila samo eno ime, v tem trenutku pa je največje nogometno ime v Sloveniji Aleksander Čeferin. Nima toliko povezave z igranjem, ampak zaradi funkcije daje izjemno dober ugled Sloveniji.«

Prav Tina Maze je iz rok Aleksandra Čeferina, ki je botrstvo prevzel lani, prejela naziv glavnega »botra« projekta Botrstvo v športu v letu 2021.

Starejše novice