V Ljubljani se vedno veselimo uspehov naših športnikov. Foto: Nik Rovan
Nagrade Marjana Rožanca, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana s področja športa, so letos prejeli Luka Dončić, Žan Kranjec, Tatjana Polajnar in Lojze Pungerčič.

Slavnostno podelitev nagrad pa so letos zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa morali prestaviti na kasnejši čas, sporoča Mestna občina Ljubljana.

Nagrado za izjemne športne dosežke je prejel Luka Dončić

Luka Dončić je svojo košarkarsko pot začel na OŠ Mirana Jarca v Ljubljani, njegov prvi klub pa je bil Union Olimpija. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar, izbran v ligo NBA, dve leti kasneje pa je postal prvi Slovenec, izbran v prvo postavo tekme vseh zvezd. Spoštujejo ga soigralci in tekmeci po celem svetu.

Nepozaben in neprecenljiv je njegov prispevek k osvojitvi naslova evropskega prvaka s slovensko reprezentanco leta 2017 v Turčiji.

Luka Dončić pooseblja vrhunskost, pa ne le športno. Je primer uspeha v življenju v globalni konkurenci. Je zmes izjemnega talenta, predanega dela, pogumnih odločitev in pooseblja človeško svetovljanstvo; sodelovalnost in socialni čut; garaško predanost in lahkotnost v vrhunskosti, so zapisali na MOL-u.

Nagrado za izjemne športne dosežke je prejel smučar Žan Kranjec

Žan Kranjec se je smučarskemu društvu Novinar pridružil pri desetih letih in že v otroških kategorijah s svojim odnosom navduševal trenerje.

Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2012 v italijanskem Rocarassu je dosegel tretje mesto v veleslalomu in kombinaciji, uvrstitev v veleslalomu je ponovil še leto kasneje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi.

V svetovnem pokalu je prvič nastopil leta 2011 v Kranjski Gori, leta 2013 pa je v Alti Badii prvič osvojil točke v svetovnem pokalu.

V sezoni 2018/19 je v Saalbachu dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, v naslednji sezoni je dodal še zmago v Adelbodnu in štiri uvrstitve na zmagovalne stopničke. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je osvojil četrto mesto v veleslalomu.

Sezono 2019/20, ki je bila zaradi epidemije predčasno prekinjena, pa je končal na 4. mestu v skupnem seštevku veleslalomov za svetovni pokal.

Happy with 2nd place😁 Challenging condition with heavy snowfall🌨 Congrats @filipzubcic10 for win and @marcoodermatt for 3rd place💪😊 Tomorrow another one💪 #anotherbestday #bandofheroes #sloskialpineteam

Objavil/a Zan Kranjec dne Sobota, 05. december 2020
Pred dnevi je na drugem veleslalomu sezone v Santa Caterini le za 12 stotink zgrešil tretjo zmago v karieri. 

Nagrado za delo na strokovnem in organizacijskem področju v daljšem časovnem obdobju je prejela Tatjana Polajnar

Tatjana Polajnar, ena najboljših in najbolj prepoznavnih slovenskih rokometašic vseh časov, je že vrsto let vpeta v slovenski šport in je s svojo prizadevnostjo močno pripomogla k razvoju ljubljanskega športa.

V svoji karieri je dosegla številne uspehe, z RK Radnički je dvakrat osvojila evropski pokal prvakinj, bila je tudi članica takratne Jugoslovanske reprezentance, s katero je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji osvojila srebrno medaljo. Po osamosvojitvi Slovenije se je pridružila takrat neznanemu klubu Krim, s katerim je nato petkrat nastopila v finalu Lige prvakinj in dvakrat osvojila naslov.

Po končani športni karieri je Tatjana Polajnar postala aktivna športna funkcionarka, veliko je prispevala k utrjevanju položaja žensk v športu, danes pa je uspešna direktorica Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki upravlja športne objekte in površine v Mestni občini Ljubljana in tvorno sodeluje pri uresničevanju strategije športa v Ljubljani.

Nagrado za delo na strokovnem in organizacijskem področju v daljšem časovnem obdobju je prejel Lojze Pungerčič

Lojze Pungerčič je v atletiki nepretrgoma prisoten že 65 let. Najprej je bil uspešen tekmovalec v tekih na srednje proge, nato pa se je usmeril v trenersko delo.

V dolgoletni trenerski karieri je treniral številne uspešne atletinje in atlete, ki so postavili več kot 30 državnih rekordov v tekih na različne razdalje ter osvojili skoraj 100 naslovov državnih prvakov.

Konec 80-ih in v začetku 90-ih let je bil eden od pionirjev tekmovalnega gorskega teka pri nas. Bil je trener in selektor reprezentanc v gorskem teku, s katerimi je osvojil številna odličja na največjih tekmovanjih.

Svoje delo je vedno opravljal s posebnim čutom za mlade ljudi, poleg trenerskega dela je opravljal tudi vzgojiteljsko in včasih tudi starševsko vlogo, s čimer je oblikoval celovite, družbeno odgovorne posameznike.

V atletskem svetu ima posebno mesto tudi zaradi svoje osebne integritete, zaradi katere uživa veliko spoštovanje.

Starejše novice