foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 15.12.2022 14:00
Olimpijski komite Slovenije bo v petek dobil novega predsednika, saj se Bogdan Gabrovec ne bo potegoval za tretji mandat. Na katere dosežke je prvi mož komiteja najbolj ponosen?

Bogdan Gabrovec se na prihajajoči skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije ne bo potegoval za tretji mandat v vlogi predsednika.

Nekdanji prvi mož Judo zveze Slovenije se po osmih letih predsednikovanja umika z vrha Olimpijskega komiteja Slovenije, izpraznjenega mesta pa si želijo trije kandidati za predsednika.

Olimpijski komite bo po Janezu Kocijančiču in Bogdanu Gabrovcu dobil še tretjega predsednika. Za to funkcijo se ob Franju Bobincu, ki je v tem tednu vodenje Rokometne zveze Slovenije predal Boru Rozmanu, potegujeta še zdajšnja podpredsednika mag. Janez Sodržnik in Tomaž Barada.

Sedanjega predsednika Bogdana Gabrovca smo pred dnevi za nekaj besed poprosili ob robu podelitve letnih priznanj Strelske zveze Slovenije.

Ponosen, da so s fundacijo pomagali mladim športnikom

Bogdan Gabrovec je vodenje Olimpijskega komiteja Slovenije prevzel leta 2014. Nekdanji judoist je na čelu komiteja nasledil Janeza Kocijančića, ki je krovno zvezo vodil kar šest mandatov.

Na kaj je trenutno še vedno prvi mož Združenja športnih zvez najbolj ponosen v svojih dveh mandatih?

»Ob vseh tekočih poslih, med katere - če se izrazim v žargonu - 'spadajo' vse olimpijske igre, svetovna in evropska prvenstva, mediteranske igre, svetovne in evropske igre mladih ter nove evropske igre, ki bodo tretjič organizirane v Krakovu, je zame osebno največji dosežek to, da smo slovenski šport obdržali pretežno skupaj. 

S fundacijo, ki je bila ustanovljena leta 2015, smo poskrbeli za športnike iz socialno ogroženih okolij poskrbeli tudi v humanitarnem smislu. Do zdaj je bilo razdaljenih nekaj manj kot 800 štipendij in skoraj 800 tisoč evrov finančnih sredstev. 

S tem lahko mladi športniki, ki nimajo te možnosti, prihajajo na treninge in jih izvajajo v svojem okolju,« se je na doseženo v minulih osmih letih ozrl Bogdan Gabrovec.

Verjame v svetlo prihodnost slovenskega športa

Slovenski športniki nas v vsakem letu razveselijo s številnimi uspehi na največjih mednarodnih športnih dogodkih, zato si več kot zgolj zaslužijo naziv največjih ambasadorjev naše države.

Kakšna pa je ob vseh izzivih ter takšnih in drugačnih ovirah bodočnost slovenskega športa? Gabrovec je prepričan, da je svetla:

»Mislim, da tudi za ostale športe velja nekaj podobnega kot za strelstvo, za katerega sem dejal, da ga čaka svetla prihodnost. Fenomen slovenskega športa je, da nastajajo vedno nove panoge, ki v preteklosti, ne glede na to, če so svetovno razvite, niso bile v ospredju. 

V zadnjih letih se prebijamo naprej tudi v motošportu, vsi poznamo rezultate Tima Gajserja in ostalih iz avto-moto športa. Na drugi strani imamo odlične rezultate v individualnih športih, ki so bili pred časom neopazni, danes pa so v vrhu svetovnega športnega dogajanja. 

Skokovit napredek je naredilo plezanje, ne le rezultati Janje Garnbret, ki je unikum v svetovnem merilu, tudi drugi del je na izredno visokem nivoju. Temu se je prilagodila tudi infrastruktura, ki pa je za ta šport, in še za marsikaj drugega, nujno potrebna.«

Izpostavlja novo zakonodajo

»Večji napredek je naredila tudi država z lanskoletnim sprejetim Zakonom o investicijah v slovenski šport. Za petletno obdobje do leta 2027 je predvidenih 150 milijonov evrov za športne objekte. 

Upam in verjamem, da bo to razdeljeno glede na športne panoge in regionalno, da bo imela vsa Slovenija približno enake možnosti z objekti. V nekaterih okoljih so določeni objekti deficitarni. 

S tem bo zagotovljeno, da se bo slovenski šport še dodatno razvil,« je Gabrovec izpostavil enega od pomembnih premikov na področju financiranja športa.

Kako po koncu mandata?

Dolgoletni športni funkcionar, ki je dve desetletji vodil tudi Judo zvezo Slovenije, se s petkom torej umika z vrha Olimpijskega komiteja Slovenije, zato nas je zanimalo, kaj bo počel v prihodnje?

»Včasih bi kdo rekel, da je to vprašanje za milijon dolarjev. Jaz bi dejal, da je to vprašanje za mojo osebno integriteto, da bom držal obljubo, ki sem jo dal družini. 

Zdaj je skrajni, ne bo dejal, da zadnji čas, da del življenja, ki mi je še preostalo, posvetim družini. Predvsem štirim vnukom, ki so prepričani, da bodo deležni večje moje prisotnosti, kot so jo imeli moji otroci,« je razkril za Sobotainfo.

Kdo pa bo Gabrovca nasledil na predsedniškem stolčku? Petkova volilna skupščina Olimpijskega komiteja Slovenije se bo v Ljubljani pričela točno opoldne.

Za zmago kandidati potrebujejo podporo večine prisotnih delegatov na volilni skupščini. To sestavlja 118 delegatov, predstavnikov različnih športnih zvez. 

Starejše novice