Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 8.8.2023 19:18
Janja Garnbret, ki bo na svetovnem prvenstvu v plezanju v švicarskem Bernu naskakovala še tretje odličje, bo osvojeno denarno nagrado za pomoč prizadetim v poplavah na Koroškem.

Švicarski Bern v teh dneh gosti svetovno prvenstvo v plezanju, na katerem je Janja Garnbret že osvojila dve medalji, v petek pa bo napadala še tretjo kolajno.

Štiriindvajsetletna Korošica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je pred dnevi osvojila zlato medaljo v balvanskem plezanju, kasneje pa je bila še srebrna v težavnostnem plezanju. 

Zlato kolajno je posvetila vsem prizadetim v poplavah in tistim, ki so oškodovanim priskočili na pomoč, po osvojenem srebru pa se je odločila, da celotno finančno nagrado s prvenstva nameni žrtvam poplav na Koroškem:

»Težko je od daleč spremljati dogajanje v Sloveniji, sploh na najpomembnejšem dogodku moje sezone. Če že ne morem biti doma, lahko vsaj s tem, ko za obnovo in pomoč ljudem namenim svojo nagrado, pomagam po svojih močeh. Koroška je moj dom, v poplavah pa je zelo prizadeta. 

Številni so v stiski, zato me veseli, da se je donaciji pridružil tudi Allianz (op.p. njen pokrovitelj) in podvojil vsoto. Vsaka malenkost, ki jo lahko v teh trenutkih naredimo, šteje veliko. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi splezali iz te krize.«

Po novo zlato in olimpijsko vozovnico

Janjo bo imela v sredo, ko bodo na vrsti polfinalni boji, in petek priložnost, da osvoji še tretjo medaljo. Novo priložnost ponuja kombinacija, ki bo trem najboljšim ob medaljah prinesla še vstopnico za olimpijske igre.

»Glavni del svetovnega prvenstva šele prihaja, mislim, da vsi komaj pričakujemo delitev olimpijskih vozovnic,« je dejala dobitnica devetih medalj s svetovnih prvenstev, ki je aktualna olimpijska prvakinja z iger v Tokiu.

Korošica pred jutrišnjim nastopom izpostavlja faktor zbranosti, saj bo tekma trajala ves dan, po dopoldanskem plezanju na balvanih pa bo potrebno ohraniti še nekaj moči za tekmo v težavnostni.

Na strani slovenske šampionke so dosežki iz preteklosti, saj je bila na svetovnih prvenstvih že dvakrat zlata v kombinaciji, leta 2018 v Innsbrucka in leto kasneje še v Hachiojiju.

Japonsko je zapuščala s kompletom treh zlatih medalj.

Starejše novice