Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 14.2.2024 09:22
Sindikat je jasno dal vedeti, da je vrag vzel šalo.

Sindikat profesionalnih nogometnih igralcev Slovenije je prvič v zgodovini vložil kazensko ovadbo zoper enega izmed nogometnih klubov v Sloveniji. 

S tem želi opozoriti na domnevno šikaniranje štirih profesionalnih nogometašev, članov ljubljanske Olimpije - Marka Mijailovića, Ruija Pedra, Pascala Estrade in Mustafe Nukića, pri čemer je le slednji ostal pri Olimpiji, vendar ne trenira s prvo ekipo, niti se ne uvršča v kader za tekmo. Tako je bilo tudi minulo nedeljo, ko je dvoboj Olimpije in Rogaške (2:2) spremljal s tribune.

Navijači Olimpije vsekakor niso bili zadovoljni s prikazanim, tudi trener Zoran Zeljković je od igralcev pričakoval bistveno več.

Kaj je Sindikat profesionalnih nogometnih igralcev Slovenije?

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije ali pri katerikoli drugi nacionalni nogometni zvezi, trenerji, člani Zveze nogometnih trenerjev Slovenije ter vse zaposlene, samozaposlene ali kako drugače pogodbeno vezane osebe v odvisnem razmerju pri slovenskih nogometnih klubih.  

Predsednik je že dolga leta Dejan Stefanović, člani upravnega odbora v sezoni 2023/24 pa Matjaž Rozman (Celje), Timi Max Elšnik (Olimpija), Ažbe Jug (Maribor), Gašper Trdin (Bravo), Matej Palčič (Koper), Matic Maruško (Mura), Zeni Husmani (Domžale), Uroš Korun (Radomlje), Tin Martić (Aluminij) in Rok Pirtovšek (Rogaška).

Razlogi za ovadbo

Marko Mijailović, Rui Pedro, Pascal Estrada in Mustafa Nukić se po koncu zimskega dopusta niso vkrcali na letalo, s katerim je ekipa poletela na medsezonske priprave v Turčiji. Ostali so v Ljubljani, najprej so trenirali z mladinsko ekipo Olimpije, nato pa so trije od njih zapustili klub. Najprej je odšel Srb Marko Mijalović, nato Avstrijec Pascal Estrada in nazadnje najboljši strelec prvenstva, Portugalec Rui Pedro. 

Sindikat je v zadnjih tednih opazil več dejanj vodstva Olimpije, ki jih označujejo za neetična. Več o tem so zapisali v svoji izjavi za javnost, ki jo objavljamo v celoti.

»Sindikat SPINS je preko pooblaščene odvetniške pisarne Kovačič in Mlinar na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložil kazensko ovadbo zoper vodstvo NK Olimpija Ljubljana, športno društvo NK Olimpija Ljubljana in povezano pravno osebo FC Olimpija d.o.o. 

Ovadba se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja šikaniranja nogometašev na delovnem mestu, po prvem odstavku 197. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Zoper vse osumljene fizične in pravne osebe se predlaga sprožitev predkazenskega postopka ter vložitev obtožnega predloga pred stvarno in krajevno pristojnim sodiščem.    

Nogometaši v Sloveniji imajo v skladu z določbami Zakona o športu (ZŠpo-1) večinoma status poklicnih športnikov, a so hkrati pri vseh podani tudi vsi elementi delovnega razmerja. Na podlagi takšnega statusa imajo zagotovljeno pravno varstvo prepovedi diskriminacije, odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov in pravno varstvo pred šikaniranjem na delovnem mestu. 

Kot smo v preteklih tednih že pisali, obravnavamo primer štirih profesionalnih nogometašev (Marko Mijailović, Rui Pedro, Pascal Estrada in Mustafa Nukić), ki jih je vodstvo kluba ob začetku priprav na spomladanski del prvenstva načrtno ločilo od prve ekipe, jih s tem ponižalo in oškodovalo. Da bi NK Olimpija Ljubljana dosegla svoj cilj in upravičila popolnoma nesprejemljive odločitve, so se zadeve lotili na skrajno neobičajen, neprimeren in podel način, s katerim bi nekaterim igralcem dokazali lažno okužbo s koronavirusom, pa kasneje športno poškodbo na podlagi sumljivih zdravniških dokumentov, nazadnje, ko nič od navedenega ni uspelo, pa so vsi štirje trenirali z mladinsko selekcijo kluba. Prav zato je tako odločna reakcija sindikata, ki venomer ščiti in stoji ob strani svojim članom povsem pričakovana in utemeljena. 

Kljub vsem naporom sindikata pa se šikaniranje še vedno izvaja. Trije od štirih igralcev so sicer že sporazumno prekinili pogodbe, Mustafa Nukić pa še vedno trenira popolnoma ločeno od prve ekipe. Ob tem moramo poudariti, da je bil Mijailović prisiljen pogodbo sporazumno prekiniti leto in pol pred iztekom, Estrada je po slabem letu ločenih treningov ujel zadnji trenutek prestopnega roka in ob plačilu odškodnine odšel v Avstrijo, Rui Pedru pa je za rešitev statusa ostala le še peščica držav, kjer prestopni rok še ni bil zaključen. Njun položaj je bil otežen tudi zaradi pomislekov zastopnikov glede morebitne odškodninske odgovornosti novih klubov, v primeru prekinitve pogodbe. 

Zanimivo je, da tako zavržnega ravnanja enega od prvoligaških klubov do profesionalnih športnikov, svojih najboljših igralcev, do danes ni obsodil niti en deležnik na področju športa v Sloveniji, pa naj bodo to najbolj zvesti navijači kluba, krovna organizacija na področju nogometa ali pa direktorat za šport, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Sprašujemo se tudi, kako je mogoče, da se takšna dejanja izvajajo v klubu, kjer naj bi deloval bivši predsednik Nogometne zveze Slovenije in trenutni predsednik evropske nogometne zveze UEFA. In tudi, kako hude negativne posledice imajo takšna ravnanja klubov na psihično zdravje posameznika, na dojemanje zdravega in varnega delovnega okolja za razvoj mladih nogometašev in slovenskega nogometa nasploh? 

Deležniki v nogometu se morajo pošteno zamisliti, kje so sistemske napake, na podlagi katerih imajo športna društva sploh možnost izvajati tako grobe kršitve pogodb in ogrožati kariere ter zdravje mladih športnikov.«

Starejše novice