Slika je simbolična (vir: Facebook, Tadej Pogačar).
STA
Ned, 12.3.2023 15:55
Pogačar za zanesljivo skupno zmago najboljši tudi v zadnji etapi.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je skupni zmagovalec dirke Pariz-Nica.

Štiriindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je po samostojnem napadu na prelaz Eze zmago slavil tudi v zadnji etapi v okolici Nice (118,4 km).

Pogačar je ob svojem prvem nastopu na dirki proti soncu slavil tri etapne zmage. Najprej je bil najboljši v četrti in sedmi etapi, ki sta se končali s ciljnim vzponom.

Danes je v kratki etapi s številnimi klanci tekmece ugnal še bolj zanesljivo in v skupnem seštevku zanesljivo za 53 sekund premagal Francoza Davida Gauduja (Groupama-FDJ), Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) pa je za sabo pustil za 1:39 minute.

V etapi je Pogačar slavil s prednostjo 33 sekund pred Vingegaardom in Gaudujem.

Skupaj z današnjo končno razvrstitvijo dirke proti soncu je to že Pogačarjevo 55. slavje v karieri. V tej sezoni je že pri številki devet, potem ko je v letu 2022 slavil 16-krat.

Slovenski as je dobil že 13 večdnevnih preizkušenj, kar ga med aktivnimi kolesarji pri vsega 24 letih uvršča na četrto mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20), Britancem Chrisom Froomom (17) in rojakom Primožem Rogličem (16).

Kisovčan je na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bo na sporedu le še zadnja, sprinterska etapa, tik pred novim uspehom na večdnevnih dirkah.

Starejše novice