Foto: Jure Banfi
Peter Dominko
Sre, 13.3.2024 12:55
Znan je seznam nogometašev, na katere bo Matjaž Kek računal na tekmah proti Malti in Portugalski. Selektor je na novinarski konferenci spregovoril tudi o Cristianu Ronaldu.

Nogometna reprezentanca Slovenije bo konec marca v sklopu priprav na poletno evropsko prvenstvo odigrala dve pripravljalni tekmi.

Prva nasprotnica bo Malta, dvoboj bo 21. marca odigran na sredozemskem otoku, šest dni kasneje pa se pravi spektakel obeta v Stožicah. Gostje Slovencev bodo nekdanji evropski prvaki Portugalci.

»Končno spet akcija v nekem uvodu razmišljanja o evropskem prvenstvu. Dobro je, da bomo skupaj kar nekaj dni, kar nekaj bo obveznosti, ki jih nosi uvrstitev na veliko tekmovanje, ampak to so sladke skrbi.

Spisek ni idealen, nekaj igralcev je še na predpozivu, je pa to ogrodje, o katerem razmišljamo tudi za prihodnost,« je v uvodu novinarske konference dejal selektor Matjaž Kek.

Verbič ima težave s poškodbo

Mariborčan je razkril, da je na t.i. čakalno listo uvrstil Žana Zaletela, Miho Zajca, Luko Zahovića, Dejana Petrovič in Davida Zec, medtem ko bodo Adrian Zeljković, Nejc Gradišar in Srđan Kuzmić po dogovoru z Milenkom Aćimovićem mladi reprezentanci pomagali na kvalifikacijski tekmi z BiH. 

Nekaj skrbi povzroča poškodba Benjamina Verbiča, vseeno pa Kek verjame v uspešno reprezentančno akcijo, tudi zato je bil ob Tomiju Horvatu vpoklican Nino Žugelj. Kek je zadovoljen, da večina nogometašev v klubih redno igra, vse več mlajših pa opozarja nase: 

»Zavedam se, da to nikoli ne bo idealno. Jasno je, da je pomembna vsaka minuta igralne prakse. Marsikaj pa se da nadomestiti s karakterjem in željo, glede tega nikoli ni bilo težav. Ko tudi njih vodi to evropsko prvenstvo, je jasno, da smo s pogledom v klubskih obveznostih.

Zdaj prihajamo v fazo, ko se bo začelo odločati o tem, kako se bodo končala prvenstva v državah. Marsikje se lige delijo na zgornji in spodnji del, nekateri se bodo borili za obstanek, nekateri za naslove. Vedno pa sem vesel, ko 'ladje pljujejo' v pravo smer.

V tej akciji je bilo pomembno tudi sodelovanje s selektorjem Aćimovićem. Povsem normalno je, da za tekmovalno tekmo prepustim pomembne igralce, ki pa so v ZDA pokazali, da se na njih lahko računa. To lahko samo veseli. Če me bo od viška bolela glava, naj me boli močno.«

Foto: Mediaspeed

Tudi o Josipu Iličiću

Kot že zapisano, se v izbrano vrsto vrača Prekmurec Tomi Horvat, ki je v zadnjih tednih kazal dobro formo v dresu graškega Sturma, Kek pa ni vpoklical Josipa Iličića. Kranjčan je za reprezentanco nazadnje igral leta 2021, po vmesnih težavah pa spomladi znova spominja na dobre čase iz preteklosti. 

Iličić je pred dnevi v pogovoru za Sportklub namignil, da se želi vrniti v reprezentanco, a v isti sapi dodal, da o tem odloča zgolj in samo selektor. Kek je spregovoril tudi o njem:

»Bal sem se, da tega ne boste vprašali. Zelo vesel sem, da se vrača, in na igrišču izgleda vedno bolje. Tako zanj, ki ima velik vložek v slovenski reprezentanci, kot za ostale pa velja naslednje. Reprezentanca je nekaj največ, kar se ti lahko zgodi kot nogometašu.

Slovenska baza je ozka in ne dovoljuje, da bi lahko kogarkoli pozabili ali se komurkoli odrekli. O tem sem že velikokrat govoril. Jasno pa je, da ne morem imeti na seznamu dvanajst napadalcev in dva branilca ali pa obratno. 

Veseli pa me, da po vseh težavah s tekme v tekmo na igrišču izgleda boljše. Izhajam iz tega. Ni pa tu posebnih sporočil, ali za koga individualno, ampak generalno za vse, ki imajo željo in voljo igrati za slovensko reprezentanco. Od prvega do zadnjega.«

O tekmi s Portugalsko

»Najprej razmišljamo o Malti, glede gostovanja približno vemo, za kaj gre. Ne moremo pa bežati od gostovanja ene najboljših svetovnih reprezentanc pri nas, to je Portugalske.

Upam pa, da ljudje ne bodo pozabili, da bodo to tekmo igrali tudi Jan Oblak, Benjamin Šeško, Petar Stojanović in drugi, torej Slovenija. Ta že skoraj histerija ... v redu, takšni pač smo,« je poudaril Kek.

Tudi 62-letnemu Štajercu pred tekmo s Portugalcu ni vseeno, če bo v Stožicah zaigral tudi prvi zvezdnik gostov Cristiano Ronaldo. Že zaradi spoštovanja do vsega, kar je v zadnjih letih dobrega naredil za nogomet, je poudaril Kek.

Selektor izbrane vrste je v nadaljevanju dodal, da se po treh mesecih od zadnje skupne akcije veseli ponovnega snidenja z nogometaši. Veselijo ga tudi rekordno hitro razprodane Stožice za tekmo s Portugalsko in dobra prodaja paketnih vstopnic, saj to pomeni, da ljudje verjamejo v zgodbo.

Kek se je zatem zahvalil tudi za zaupanje vodstva Nogometne zveze Slovenije, saj je pred kratkim podaljšal sodelovanje in bo selektor tudi v ciklusu po evropskem prvenstvu.

Zatrdil je, da o drugih ponudbah ni razmišljal, v mislih je imel zgolj reprezentanco.

Starejše novice