Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 19.6.2023 22:52
Reprezentanca Slovenije je na četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 iztržila sedmo točko. Nocoj prevetrena enajsterica Matjaža Keka je z golom Andraža Šporarja v razprodanih Stožicah remizirala z Dansko.

Slovenski nogometaši so se po porazu na Finskem pobrali s točko. Dvoboj z Danci, ki so prvi favoriti skupine, se je pred 14.382 gledalci končal z izidom 1:1.

Gostitelji obračuna so v kvalifikacijskem obračunu za evropsko prvenstvo 2024 povedli z golom Andraža Šporarja, Danci pa so izenačili tik pred odmorom, ko je v polno meril Rasmus Höjlund.

Matjaž Kek je v primerjavi s tekmo proti Finski posegel po kar štirih spremembah v enajsterici. Na klopi je pustil Vida Belca, Jureta Balkovca, Miho Zajca in Benjamina Verbiča, srečanje pa so pričeli Erik Janža, Timi Max Elšnik, Jan Mlakar in debitant Matevž Vidovšek. Tekmo so tako pričeli kar trije nogometaši iz Prve lige Telemach, tudi Žan Karničnik.

Prav odločitev, da mesto med vratnicama dobi zdajšnji vratar ljubljanske Olimpije, naj bi v predčasni odhod prepričala Aljaža Ivačiča. Član ameriškega Portlanda se je namreč že včeraj, ko je izvedel, da ne bo dobil priložnosti, odpravil preko velike luže.

SLOVENIJA - DANSKA : (1:1)
Strelec:
Šporar (25'); Höjlund (42').
Slovenija: Vidovšek, Karničnik, Brekalo, Bijol, Janža, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (93' Verbič), Šporar (81' Vipotnik), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.
Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer, Jörgensen, Stryger (84' Kristiansen), Höjbjerg, Eriksen, Bah, Wind (59' Damsgaard), Skov Olsen (71' Poulsen), Höjlund (71' Braithwaite). Selektor: Kasper Hjulmand.

Šporar zadel za domače vodstvo

Po uvodnem otipavanju so do prve priložnosti prišli Slovenci. Petar Stojanović je žogo prestregel na polovici Dancev, zaposlil Adama Gnezdo Čerina, Žan Karničnik pa je po njegovi podaji sprožil mimo bližnje desne vratnice. 

Slovenska obramba se je reševala v 18. minuti, ko je David Brekalo v zadnjem trenutku izbil žogo pred Andreasom Skovom Olsenom, Danci pa so pokleknili v 25. minuti. Po kotu sta kombinirala Stojanović in Gnezda Čerin, ki je žogo poslal v osrčje kazenskega prostora, Andraž Šporar pa je z natančnim udarcem z desetih metrov zadel za slovensko vodstvo.

V 33. minuti, po slabem izbijanju Kasperja Schmeichelja, se Šporar kljub praznim vratom ni odločil za zaključni udarec z desnega roba igrišča, danski vratar pa je nato ulovil predložek Ljubljančana. Pet minut kasneje je v protinapad krenil Stojanović, a je Pierre-Emile Höjbjerg v kazenskem prostoru pravočasno izbil podajo do Šporarja.

Kazen za neizkoriščeno je prišla v 42. minuti. David Brekalo je ob predložku Höjbjerga z leve pozabil na Rasmusa Höjlunda, 20-letni napadalec pa je z bližine dosegel že šesti zadetek v tokratnih kvalifikacijah.

Okvir gola reševal Slovence in Dance

Drugi polčas so bolje odprli Danci. Christian Eriksen je zapretil z razdalje, Matevž Vidovšek pa je strel pod prečnik izbil preko svojih vrat. Slovenci so na priložnost čakali do 59. minute, ko pa Benjamin Šeško ni kaznoval danske napake oziroma je strel z zahtevnega položaja ukrotil Schmeichel.

Nato so znova pretili Danci. Po uri igre je mimo slovenskih vrat meril Skov Olsen, v 64. minuti pa je bila na strani Slovenije tudi boginja Fortuna. Jaka Bijol je pred golom zgrešil žogo, Eriksen pa je zadel oddaljenejšo vratnico. Jens Stryger je po odbiti žogi in ob posredovanju Stojanovića iztržil zgolj kot.

Le minuto kasneje je bil ob Bijolu nevaren še Andreas Christensen, vendar tudi branilec Danske ni bil dovolj zbran pri zaključnem udarcu. Slovenci so odgovorili v 68. minuti. Gnezda Čerin je po podaji Karničnika poiskal Jana Mlakarja, ki pa je z leve strani kazenskega prostora zadel prečnik.

Mlakar je bil nevaren tudi v 77. minuti, po pa je po kotu Gnezde Čerina z glavo sprožil mimo leve vratnice. Šest minut zatem, po prekršku Bijola nad Yussufom Poulsenom, se je priložnost ponudila tudi Danski, a je Eriksen prosti strel z 19 metrov poslal mimo slovenskega gola.

Kljub danskemu pritisku v zaključnih minutah se izid ni spremenil, tako Slovenija kot Danska pa imata po štirih odigranih tekmah na svojem računu sedem točk. 

Starejše novice