Foto: Jure Banfi
Peter Dominko
Pet, 17.11.2023 22:51
Mojstrsko izveden prosti strel Erika Janže v Kobenhavnu ni zadostoval niti za točko, ki sicer ne bi bila dovolj za potrditev nastopa na evropskem prvenstvu 2024. Slovenci bodo preboj na zaključni turnir tako potrjevali proti Kazahstanu.

Danci, ki na zelenici stadiona Parken niso klonili že od leta 2016, so bili previsoka ovira za četo Matjaža Keka.

Polfinalisti zadnjega evropskega prvenstva so pred razprodanimi tribunami stadiona Parken, na katerem je reprezentanco Slovenije spodbujalo okrog 600 navijačev, slavili zasluženo zmago.

Slovenci so dvoboj z nekdanjimi evropskimi prvaki pričeli brez dveh standardnih članov začetne enajsterici. Andraž Šporar in Petar Stojanović s prejetim rumenim kartonom izpustila ponedeljkovo tekmo, Matjaž Kek pa ni želel tvegati.

Morda je prav dvojec manjkal v igri Slovencev, ki iz igre praktično niso ogrozili danskega gola.

DANSKA - SLOVENIJA 2:1 (1:1)
Strelci: Mæhle (26'), Delaney (54'); Janža (30').
Danska: Schmeichel, Andersen, Christensen, Vestergaard, Maehle, Mæhle, Højbjerg, Nørgaard (46' Jensen), Kristiansen (85' Kristensen), Wind (85' Dolberg), Delaney (75' Hjulmand), Poulsen (91' Lindstrøm). Selektor: Kasper Hjulmand.
Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (62' Drkušić), Verbič (73' Lovrić), Gnezda Čerin, Elšnik (59' Kurtić), Mlakar (86' Zajc), Vipotnik, Šeško (73' Gorenc Stankovič). Selektor: Matjaž Kek.

Danci povedli, Janža izenačil z mojstrovino

Danci, ki so ob Simonu Kjæru pogrešali tudi Rasmusa Højlunda in Christiana Eriksena, so po uvodnem otipavanju prvič sprožili v deveti minuti. Jan Oblak ni imel težav s strelom Joakima Mæhleja, ki je meril s kakšnih 25 metrov.

Nevarnejši je bil v 12. minuti Jonas Wind, ki je bil po predložku z leve strani igrišča najvišji pred golom. Izkazal se je Oblak in odbil strel v spodnji levi kot. Slovenci so se odzvali preko Benjamina Šeška, ki pa s predložkom ni našel enega od soigralcev.

Slovenska mreža se je zatresla v 23. minuti, ko pa gol Joakima Mæhleja upravičeno ni bil priznan, saj je Jonas Wind pred tem storil prekršek. So se pa Danci po terenski prevladi veselili v 26. minuti, ko je po predložku Christiana Nørgaarda zadel povsem osamljeni Joakim Mæhle.

Četa Matjaža Keka ni ostala dolžna. Žan Vipotnik je kakšen meter od domačega kazenskega prostora izsilil prekršek Thomasa Delaneyja, odgovornost pa je prevzel Erik Janža. Prekmurec je z odličnim udarcem poravnal izid, strel pa je bil premočan tudi za Kasperja Schmeichela.

Tempo igre se je po slovenskem izenačenju umiril, Danci pa so bili znova nekoliko nevarnejši v zaključku prvega polčasa, ko pa je obramba Slovenije delovala precej bolje kot v uvodni tretjini srečanja.

Danci v drugem polčasu potrdili nastop na evropskem prvenstvu

Danski selektor Kasper Hjulmand je pred drugim polčasom v igro poslal Mathiasa Jensena, v slačilnici pa je ostal Christian Nørgaard, domačini pa so, podobno kot v prvem polčasu, spet prevzeli pobudo na zelenici.

Yussuf Poulsen v 53. minuti ni izkoristil podaji Victorja Kristiansena, čeprav so Slovenci pozabili nanj, so pa Danci zadeli minuto kasneje. Slovenska obramba ni uspela razčistiti nevarnosti, podajo rezervista Mathiasa Jensena pa je izkoristil Thomas Delaney in neoviran matiral nemočnega Jana Oblaka.

Slovenska reprezentanca po prejetem zadetku ni uspela resneje ogroziti vrat Kasperja Schmeichela. Danci pa so brez večjih pretresov zadržali gol prednosti, s tesno zmago pa so potrdili nastop na zaključnem turnirju v Nemčiji.

Matjažu Keku, ki je Andraža Šporarja in Petra Stojanovića zadržal na klopi, tudi z menjavami ni uspelo prebuditi slovenskega napada, ki ga dan D čaka v ponedeljek, ko bo v razprodanih Stožicah gostoval Kazahstan.

Bomo rajali v ponedeljkovem večeru?

Starejše novice