Foto: Bobo.
Ljubljanainfo
Pet, 17.11.2023 20:00
Zadnja leta smo v Sloveniji bolj vajeni zelenih kot belih božičev. V zasneženo božično jutro se nismo zbudili že 16 let. Kakšne so prve napovedi za letošnjo zimo? Bo zapadlo kaj snega?

Božič - praznični čas, čas za družino, najbližje in čas obdarovanja. Vendar pa si veliko ljudi ob vsemu, kar spada k božiču najbolj želi snega.

Čeprav božič povezujemo z snegom, pa je bil po podatkih agencije za okolje večji del Slovenije za božič nazadnje pobeljen leta 2007. Takrat je bilo v okolici Ljubljane na božični dan med dva in pet centimetri snega. V Ljubljani je takrat zapadel le centimeter snega.

Največ snega na božič smo imeli leta 1994, ko je bilo v Ljubljana med 20 in 50 centimetrov snega. Natančnejši podatki razkrivajo, da je na ta dan Ljubljano prekrivala 26 centimetrov visoka snežna odeja. 

Tudi letos majhne možnosti za bel božič

Prve napovedi za letošnjo zimo, ki jih je objavila spletna stran Severe Weather Europe kažejo, da bo december minil brez večjih količin snega. 

Vremenske razmere letošnjo zimo naj bi krojil El Niño, ki navadno traja med devet in 12 mesecev. Gre za naravni vremenski pojav, običajno povezan z dvigom temperature po vsem svetu ter sušo in obilnim deževjem v nekaterih delih sveta. Čeprav ima el niño večji vpliv na Severno Ameriko, njegovi učinki vsaj posredno dosežejo tudi Evropo.

Po napovedih meteorologov naj bi vplival na nadpovprečno toplo in suho zimo v osrednjih delih Evrope.

Nižje temperature v zimskih mesecih bodo predvsem v severnih in severovzhodnih krajih Evrope.

V večjem delu Evrope bo manj snega kot običajno

Pripravili so tudi napoved sneženja za območje Evrope. 

»Če pogledamo povprečno sliko za Evropo, lahko vidimo šibko napoved sneženja,« so zapisali: »Za velik del celine je napovedano manj sneženja kot običajno, razen v delih srednje Evrope in Skandinavije.«

Decembrska napoved sneženja kaže na šibke snežne padavine, saj bo večina celine imela manj snega kot običajno, več ga bo le na skrajnem severu. 

Vir: Severe Weather Europe

Komentarji (1)

Julči (ni preverjeno)

Bom prodala lopato za čiščenje snega in si počasi nabavila kanu !

Starejše novice