Foto: Bobo
Peter Dominko
Tor, 2.1.2024 08:17
V letu 2023 so nas slovenski športniki razveselili s številnimi mednarodnimi uspehi, mi pa smo se sprehodili med številkami, ki jih slovenski asi zaslužijo v zameno za svoje usluge. Slovenski rekorder je Luka Dončić.

Šport dandanes ni zgolj zabava, je tudi dobro plačen posel. Največji zvezdniki na letni ravni v žep pospravijo tudi več kot 100 milijonov evrov.

Cristiano Ronaldo je po selitvi v Savdsko Arabijo podpisal pogodbo, ki mu lahko na letni ravni ob vseh komercialnih plačilih prinese kar 200 milijonov dolarjev. Forbes navaja, da je Portugalec v letu 2023 z nekaj več kot 123 milijoni evrov najbolje plačani športnik na svetu.

Več kot 81 milijonov evrov naj bi v letu 2023 zaslužil s sponzorskimi prihodki. Glede na lestvico Forbesa mu za ovratnik diha Lionel Messi, sledi še en nogometaš Kylian Mbappe. Sedemmestno številko zaslužka dosegata še košarkarski zvezdnik LeBron James in boksar Canelo Alvarez.

V prvi deseterici so še golfista Dustin Johnson in Phil Mickelson, košarkarja Stephen Curry in Kevin Durant ter tenisač Roger Federer. Med najboljšo petdeseterico najdemo tudi Luko Dončića, zvezdnik Dallasa se nahaja na 44. mestu.

Dončić v letu 2023 zaslužil največ

Luka Dončić je v letu 2021 podpisal petletno pogodbo, ki mu je v minuli sezoni prinesla 37,2 milijona ameriških dolarjev oziroma 33,65 milijona evrov, v aktualni sezoni še dobre tri milijone več. V sezoni 2026/27, lahko v žep pospravi skoraj 49 milijonov dolarjev.

Še deset milijonov dolarjev je na njegov račun sedlo na račun sponzorstev. Ob opremljevalcu, podjetju Nike oziroma Air Jordan, ki je septembra 2022 izdalo Dončićevo personalizirano obutev z imenom Luka 1, zasluži tudi s trženjem podobe NBA2K in Paninija, v Sloveniji se ga spomnimo iz reklam Perutnine Ptuj.

Ljubljančan je po podatkih spletnega portala HoopsHype trenutno 16. najbolje plačani košarkar lige NBA. Omenimo še, da je v minuli sezoni v zgolj enem letu presegel plačo, ki jo je prejel v skupno prvih petih sezonah igranja v Dallasu.

Dončić bo sicer že sredi leta 2025 presegel številke Gorana Dragića, ki je v ligi NBA nastopal kar 17 sezon. Zlati kapetan iz Carigrada bo letos sklenil košarkarsko kariero, je v Severni Ameriki zaslužil skoraj 156 milijonov dolarjev, a je nekaj sredstev izgubil po ločitvi. Oba košarkarska zvezdnika del sredstev skozi svojo dobrodelno fundacijo vračata tudi med Slovence.

Ob teh številkah velja zapisati, da po vseh davkih, dajatvah in ostalih stroških košarkarjem v ZDA ostane dobra polovica zneska. Tako pri Dončiću kot pri ostalih športnikih pa smo se osredotočili zgolj na številke, ki ne izhajajo iz morebitnih lastniških deležev v podjetjih.

Kopitar med najbolje plačanimi hokejisti lige NHL

V hokeju na ledu se obračajo nekoliko nižje številke, a tudi hokejistom v Severni Ameriki ne gre slabo. Anže Kopitar v ligi NHL nastopa že vse od leta 2006, v tem času pa je postal zaščitni znak moštva Los Angeles Kings. Klub iz Kalifornije je leta 2012 in 2014 popeljal do osvojitve Stanleyjevega pokala.

Jeseničan je v začetku leta 2016 s Kingsi podpisal osemletno pogodbo v skupni višini 80 milijonov dolarjev, ki se izteče s koncem letošnje sezone. V sezoni 2016/17, ko je po pogodbi prejel 14 milijonov evrov, je bil najbolje plačani hokejist lige NHL.

Najboljši strelec v zgodovini franšize si je že zagotovil podaljšanje sodelovanja, v Los Angelesu bo ostal vsaj še dve leti, v tem času pa bo zaslužil še 14 milijonov, 7 na posamezno sezono. Takšen znesek prejme tudi v aktualni sezoni.

Danes 36-letni športnik bo leta 2026, ko mu bo potekla pogodba, iz računa igranja za Los Angeles Kings prejel skoraj 128 milijonov evrov.

Oblak najuspešnejši med Slovenci v Evropi

Dončić, Dragić in Kopitar so že uveljavljeni na listi stotih najbogatejših Slovencev revije Manager, letos pa se je trojici prvič pridružil še Jan Oblak. Premoženje vratarja madridskega Atletica in reprezentance Slovenije so avtorji ocenili na 38,9 milijona evrov.

Poleti bo minilo že desetletje od Škofjeločanove selitve v špansko prestolnico, kjer je dokončno utrdil status enega najboljših vratarjev. To potrjujejo tudi številke, Transfermarkt je njegovo vrednost pred leti ocenjeval na kar sto milijonov evrov, v letošnji sezoni pa je najbolje plačani član Atletica.

Že šesto sezono zapored na letni ravni prejme 20,83 milijona evrov, kar je dobrih 400 tisočakov tedensko. Sodelovanje, ki je bilo podaljšano sredi leta 2022, se bo končalo leta 2028. Če gre verjeti številkam portala Capology, je v dosedanji karieri zaslužil 114,5 milijona evrov, po zdaj veljavni pogodbi, lahko ta znesek v prihodnosti še podvoji.

Najbližje Handanović

Oblak je v tem pogledu daleč pred slovenskimi nogometaši. Samir Handanović, nekdanji vratar Interja, ki je lani sklenil kariero, mu je s 57 milijoni evri v celotni karieri še najbližji. V Italiji se je dolgo zadržal tudi Josip Iličić, spletni portal Capology njegov zaslužek ocenjuje na 22,46 milijona evrov.

Med zdajšnjimi reprezentanti najdemo še nekaj milijonarjev. Izkušeni Jasmin Kurtić je igral za številne italijanske klube, Belokranjec pa naj bi bil v zameno za to bogatejši za dobrih 12 milijonov evrov. Gre seveda za bruto številke.

V turškem Fenerbahčeju naj bi milijonski znesek na letni ravni prejel tudi Miha Zajc, ki se bliža skupni številki 5 milijonov evrov. Približno toliko zasluži tudi Jaka Bijol, branilec Udineseja.

Med mlajšimi velja izpostaviti še Benjamina Šeška, ki je s selitvijo v Leipzig močno povečal prihodke. V letošnji sezoni naj bi prejel 3,5 milijona evrov, vendar Capology teh številk nima uradno potrjenih.

Toliko je v najboljših časih služil tudi klubski soigralec Kevin Kampl, ki naj bi v letošnji sezoni igral za 2,5 milijona evrov. Nekdanji reprezentant je v celotni karieri z nogometom zaslužil 30 milijonov evrov bruto.

Katarina Srebotnik rekorderka v ženski konkurenci?

Kaj pa dekleta? Več kot 8 milijonov dolarjev je z igranjem tenisa zaslužila Katarina Srebotnik, ki je bila svojčas tudi najboljša na WTA lestvici dvojic. Za primerjavo, Mima Jaušovec, ki je leta 1977 osvojila odprto prvenstvo Francije, pet let kasneje pa je bila šesta igralka sveta, je po podatkih spletne strani WTA v karieri zaslužila 930 tisoč evrov.

Mariborčanka Polona Hercog, ki trenutno 267. igralka svetovne lestvice, je z nagradami v dosedanji karieri osvojila skoraj 4 milijone evrov, pri 2,7 milijona je Konjičanka Tamara Zidanšek. V letu 2023 je bila v finančnem pogledu najboljša Kaja Juvan, ki je nabrala 436 tisočakov, dobro četrtino vsega zaslužka v karieri.

Tina Maze je uspešno smučarsko kariero končala januarja 2017 z nastopom na mariborski Zlati lisici. FIS podatke o finančnih nagradah na tekmah objavlja od leta 2011, od tedaj naprej pa je Korošica z uspehi v svetovnem pokalu osvojila okrog 1,5 milijona švicarskih frankov. Po današnjem tečaju je to 1,6 milijona evrov.

Črnjanka je dobro polovico tega zneska nabrala v rekordni sezoni 2012/13, ko je slavila kar 11 zmag, za rekordnih 2.414 točk pa je bila nagrajena z malce več kot 700 tisoč švicarskimi franki.

Ilka Štuhec, ki je po slovesu Tine Maze najuspešnejša predstavnica slovenskega smučanja, si je z nagradami na tekmah svetovnega pokala prismučala dobrih 800 tisoč švicarskih frankov. Za Mariborčanko je bila najuspešnejša sezona 2016/17, ko je s 414 tisočaki zaostala zgolj za Mikaelo Shiffrin.

Podatka za najuspešnejšo slovensko plezalko Janjo Garnbret žal nismo našli.

Pogačar in Roglič med najbolje plačanimi kolesarji

V rokometu se vrtijo precej manjši zneski, slabo leto stari podatki pravijo, da je z 1,8 milijona evri na leto najbolje plačan Nikola Karabatić. Srb, ki nastopa za Francijo, je član Paris Saint Germaina. Ob francoskem klubu dobro plačujeta še Barcelona in Kiel, člana katerih sta tudi Blaž Janc in Miha Zarabec. Slovenca se z 850 tisočaki letne plače nahajata tik za najboljšo deseterico.

V skupino najbolje plačanih kolesarjev spadata slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič. Pogačar je po podatkih časnika Gazzetta dello Sport najbolje plačani kolesar v letu 2023, njegova leta plača v moštvu UAE Team Emirates naj bi znašala 6 milijonov ameriških dolarjev.

Primož Roglič naj bi v Jumbo Vismi zaslužil dobro polovico tega zneska, kar ga še vedno uvršča med deset najbolje plačanih kolesarjev. S selitvijo v nemški Bora Hansgrohe in podpisom dveletne pogodbe naj bi njegova plača narasla na 5,5 milijona evrov na sezono.

Kolesarji za svoje rezultate na dirkah prejmejo tudi finančne nagrade, ki pa se razdelijo med člane celotne ekipe, tudi mehanike in ostale spremljevalce.

Atleti so za dosežke na največjih mitingih nagrajeni s kosom finančne pogače. Kristjan Čeh je v letu 2022, ko je blestel tudi v Diamantni ligi, zaslužil 70 tisoč ameriških dolarjev, isti znesek pa je prejel tudi za naslov svetovnega prvaka v Eugenu. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti je ob srebrni kolajni postal bogatejši še za 35 tisoč dolarjev.

V zimski karavani skromnejše številke

V zimskem času nas najpogosteje razveseljujejo smučarski skakalci. V sezoni 2022/23 je bil v slovenski ekipi najuspešnejši Anže Lanišek, ki je z uspehi v svetovnem pokalu zaslužil dobrih 250 tisoč evrov.

Peter Prevc je lani z nagradami v svetovnem pokalu osvojil dobrih 32 tisočakov, v sezoni 2015/16, ko je bil zmagovalec svetovnega pokala, pa si je prislužil 267 tisoč evrov. Najstarejši od bratov Prevc v svetovnem pokalu nastopa že od leta 2010, v tem času pa si je po podatkih FIS priskakal 1,27 milijona evrov nagrad.

V ženski konkurenci smučarskih skokov so nagrade skromnejše. Ema Klinec je bila v prejšnji sezoni najuspešnejša Slovenka, v skupnem seštevku svetovnega pokala je osvojila tretje mesto in osvojila za 103 tisoč evrov nagrad.

Žan Kranjec je v zadnjih letih najuspešnejši slovenski alpski smučar. Decembra je bil v Alti Badii dvakrat tretji v veleslalomu, Italijo pa je zapustil z dvema čekoma v višini dobrih 13 tisoč evrov. V prejšnji sezoni, v kateri je trikrat stal na stopničkah, je osvojil 92 tisoč evrov in se s tem približal izkupičku iz sezone 2019/20.

Kaj pa bivši športniki?

Zgodbo zase je ustvaril tudi Michael Jordan, ki je s prodajo deleža v klubu Charlotte Hornets postal prvi (bivši) profesionalni športnik na listi 400 najbogatejšimi Američani revije Forbes. Njegova vrednost je ocenjena na 3 milijarde ameriških dolarjev.

Šestkratni prvak lige NBA le s strani podjetja Nike in znamke košarkarskih superg Air Jordan na letni ravni prejme več kot 235 milijonov evrov. Kako pa je s slovenskimi športniki? Med prvimi milijonarji je bil Zlatko Zahović, ki pa ni nikoli razkril številk.

Več kot 50 milijonov dolarjev je v 12 sezonah igranja v ligi NBA zaslužil Radoslav Nesterović, ki je leta 2005 postal tudi prvak lige NBA. Ljubljančan, ki je lani zapustil mesto sekretarja Košarkarske zveze Slovenije, se je v preteklosti tudi opekel in izgubil lep kup denarja.

S še tremi košarkarji, med njimi je bil tudi Toni Kukoč, je v sklad v švicarskem Luganu vložil denar, ki pa je izginil z računa. Oseba, ki je bila zadolžena za upravljanje računa, je v igralnici v zrak pognala kar 15 milijonov švicarskih frankov. Nesterović je zahteval povračilo 2 milijonov evrov oškodovan naj bi bil za kar 8 milijonov frankov.

Beno Udrih, ki je onstran luže preživel kar 15 sezon, je ob dveh prstanih zaslužil 40 milijonov evrov, a je verjetno, tako kot Dragić, lep kos denarja izgubil po ločitvi. Po njej je med drugim v Seattlu prodajal hišo, za katero je postavil ceno v višini 6,5 milijona dolarjev.

Primož Brezec je v ligi NBA vztrajal osem sezon in v tem času prejel 13,3 milijona dolarjev, Saša Vujačić si je v desetih letih prislužil 22,3 milijona dolarjev. Boštjan Nachbar je v šestih sezonah igranja v severnoameriški poklicni ligi podpisal pogodbe v višini 11,6 milijona dolarjev.

Smo koga izpustili? Zapišite v komentarje.

Starejše novice