Ljubljanainfo
Pon, 17.7.2023 09:43
Po poškodbi se je slovenski šampion vrnil na motor.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je v svojem prvem nastopu na preizkušnji za svetovno prvenstvo v sezoni 2023 po vrnitvi v karavano zaradi poškodbe v češkem Loketu včeraj osvojil sedmo mesto, potem ko je bil deveti v prvi in peti v drugi vožnji. Zmagal je Francoz Romain Febvre.

Dirka za VN Češke je bila prva postaja za svetovnega prvaka v razredu MXGP Gajserja, ki se je po februarski hudi poškodbi vrnil šele v drugi polovici tekmovanja.

V sobotnih kvalifikacijah je bil šesti in je tako dobil prve točke v sezoni. Pred tem je bil na treningu celo najhitrejši, danes dopoldne na ogrevanju pa je imel tretji dosežek.

V prvi vožnji je Gajser začel nekoliko slabše in bil po startu deveti, pozneje je pridobil dve mesti in se vozil na sedmem, sredi vožnje pa ga je prehitel še moštveni sotekmovalec Španec Ruben Fernandez. Osmega mesta Gajserju ni uspelo zadržati, nekaj krogov pred koncem ga je prehitel še Nizozemec Jeremy van Horebeek, tako da je bil deveti.

V ospredju je takoj prevzel pobudo Febvre, zmagovalec zadnjih dveh dirk v Indoneziji. Ugnal je najhitrejšega v kvalifikacijah, vodilnega v seštevku sezone Španca Jorgeja Prada, ki pozneje ni mogel priti blizu Francozu, pred koncem pa je izgubil še drugo mesto, prehitel ga je Švicar Jeremy Seewer.

V drugi vožnji se je Gajser po nekaj krogih prebil na peto mesto in ga z zanesljivo vožnjo tudi obdržal. Febvre je vodil in bil na poti do zanesljive zmage, a je dva kroga pred koncem padel in zdrsnil na četrto mesto, tako da ga je lovil tudi Gajser, vendar je Slovenec ostal peti. Vožnjo je dobil Nizozemec Calvin Vlaandern.

Skupno na dirki je kljub napaki slavil Febvre, a le točko pred Pradom in Seewerjem. Za Francoza je to tretja zmaga v nizu v SP. Gajser je bil na koncu sedmi in dobil prvih 28 točk na dirki.

Vrh seštevka SP je ostal nespremenjen, vodi Prado s 614 točkami, Febvre jih ima 510. Gajser je na 25. mestu s 33 točkami.

Za Gajserjem uspešen vikend 

»Super je bilo vrniti se na dirke in spet videti navijače, ki se jim zahvaljujem. Loket je vselej zahtevna proga in morda ni bil idealen za vrnitev, a vikend je bil uspešen, naredil sem dobro osnovo za nadaljevanje,« je za spletno stran svoje ekipe Honda dirko ocenil Gajser in dodal:

»V prvi vožnji sem se kar mučil, druga pa je bila precej boljša, ker sem našel pravi ritem. Prehitevanje je tu vedno zahtevno in nisem želel preveč tvegati, zato je rezultat takšen, kot je. Kakorkoli, rezultat je za prvo dirko po desetih mesecih soliden, Lommel bo zanesljivo zelo zahtevna naloga, a se veselim vsakega izziva pri vrnitvi.«

Jan Pancar je v razredu MX2 vožnji končal na 15. in 16. mestu, kar mu je skupno na dirki prineslo skupno 17. mesto in novih 11 točk v SP. Dirko je dobil Belgijec Jago Geerts pred Nemcem Simonom Längenfelderjem, tretji pa je bil Nizozemec Kay de Wolf.

V SP je prvi danes petouvrščeni Italijan Andrea Adamo (531), Pancar je deseti z 253 točkami.

Naslednja postaja SP bo že naslednji teden dirka v belgijskem Lommelu.

Starejše novice