Ljubljanainfo
Pon, 23.1.2023 18:42
Catarina Isabel Ferreira Campos je pred leti sodila tudi evropsko tekmo Pomurk, v zgodovino nogometa pa bo vpisana kot prva sodnica, ki je pokazala beli karton. Kaj se dogajala na Portugalskem?

Na Portugalskem se je konec tedna pisala zgodovina, na tekmi ženskih ekip Benfice in Sportinga smo bila priča potezi, ki se je zgodila prvič.

Pokalni obračun Benfice in Sportinga je na stadionu Luz spremljalo 15 tisoč gledalcev, kar je novi rekord glede obiska ženskih tekem na Portugalskem, občinstvo pa je ob koncu prvega polčasa doživelo še en mejnik.

Catarina Isabel Ferreira Campos, ki je bila glavna sodnica lizbonskega derbija - s 5:0 ga je dobila Benfica -, je v 45. minuti kot prva v zgodovini svetovnega nogometa pokazala beli karton.

Nagradila potezo zdravnikov

Mednarodna nogometna zveza FIFA je v preteklosti predstavila nekaj novosti, s katerimi želi še izboljšati kakovost nogometa in varnost udeležencev. Med njimi je tudi predlog o podeljevanju belih kartonov, ki so ga za zdaj v prakso speljali zgolj na Portugalskem.

Beli karton se v nasprotju z rumenim in rdečim, ki se podelita za prekrške, podeli pohvala za športno obnašanje. Z njim želijo poudariti etične vrednosti v športu, jih izboljševati in širiti načela »fair-playja«.

Kot prva je beli karton na sobotni tekmi uporabila prav Catarina Isabel Ferreira Campos, pokazala pa ga je predstavnikoma zdravniških služb obeh klubov in s tem pohvalila njuno potezo. 

Ker je nekoga na klopi obšla slabost, sta na pomoč hitro priskočila zdravnika tako Benfice kot tudi Sportinga, sodnica pa jima je pokazala beli karton. Občinstvo je potezo, ki je šla v zgodovino nogometa, nagradilo z aplavzom.

V Gornji Radgoni uporabila zgolj rumene kartone

Sedemintridesetletna Portugalka je jeseni - na tekmi albanske Vllaznie in madridskega Reala - prvič delila pravico v skupinskem delu UEFA Lige prvakinj, novembra 2020 pa smo jo gostili tudi v Sloveniji. 

V Gornji Radgoni je sodila kvalifikacijski obračun lige prvakinj med Pomurjem in črnogorsko Breznico. Tedaj je pokazala zgolj rumene kartone, v žep je segla štirikrat. 

Pri Beltinčankah je porumenela Luana Zajmi, za zmago slovenskih prvakinj s 3:0 pa sta zadeli Nina Kajzba in Špela Kolbl, ki je bila natančna dvakrat.

Starejše novice