FOTO: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 12.7.2021 15:50
Na vrhuncu poletne sezone smo preverili, kakšne so cene v zasebnih nastanitvah po Sloveniji.

Turistična dejavnost v tem obdobju ponovno diha s polnimi pljuči. Po večmesečnem zaprtju je prišel čas letnih dopustov in turistični ponudniki si obetajo, da bodo vsaj nekoliko rešili poslovno leto s poletnim izkupičkom. To pa se odraža tudi v cenah, čeprav so razlike glede na turistične destinacije precejšnje.

Boni pospešili prihode domačih gostov

Lani je bilo v turističnih nastanitvenih obratih zabeleženih nekaj več kot tri milijone prihodov turistov ali za 51 odstotkov manj kot v letu 2019, in 9,2 milijona njihovih prenočitev, ali za 42 odstotka manj kot v letu 2019. Krivca vsi poznamo - koronavirus in z njim povezani ukrepi.

Še najbolj so doprinesli domači turisti, ki so lani ustvarili skoraj dve tretjini vseh turističnih prenočitev v Sloveniji, a urbana središča in destinacije, kjer tradicionalno prevladujejo tuji turisti, so vendarle beležila precejšen padec. 

Pomurske kapacitete že skoraj 100-odstotno zasedene

Za primerjavo smo preverili trenutno gibanje cen na portalu Booking.com v Ljubljani, Portorožu, Mariboru, na Ptuju, v Murski Soboti in Moravskih Toplicah.

Zasedenost je ta hip v najbolj priljubljenih destinacijah že kar velika, preverili pa smo ponudbe za dve odrasli osebi za šest nočitev od 12. julija do 18. julija. Kot pogoj smo si postavili, da mora biti ponudba za zasebno nastanitev, ciljali pa smo predvsem na apartmaje in sobe. In kakšne so cene?

V Moravskih Toplicah v tem trenutku prav veliko možnosti več ni, na voljo je le peščica apartmajev v izbranem terminu. Nastanitev Apartments and Rooms Oliviers denimo ponuja dvoposteljno sobo za 334 evrov za šest nočitev, za apartma, kjer sicer lahko prespijo štiri odrasle osebe, pa bi morali odšteti 614 evrov.

V Murski Soboti je v izbranem terminu na voljo soba z zakonsko ali enojnima posteljama za 468 evrov v Hotelu Zvezda. Vključen je tudi zajtrk.

Za dvoposteljno sobo ob Pohorju le 300 evrov za šest nočitev

Če gremo malo dlje po Sloveniji, pa najdemo proste kapacitete v Gostišču Stara lipa Tašner, ki se nahaja 1,2 kilometra od smučišča Pohorje in štiri kilometre od središča Maribora.

Za sobo z zakonsko posteljo in balkonom s pogledom na goro bi za šest nočitev morali odšteti 300 evrov. Med tem, ko bi za toliko nočitev v apartmaju s teraso Sweet Baci na Poštni ulici, denarnico skrajšali za 607 evrov.

V najstarejšem slovenskem mestu ponuja MuziKafe - Home of Culture manjšo dvoposteljno sobo po ceni 450 evrov za šest nočitev.

V starem jedru Ptuja je na voljo tudi nastanitev Rooms & Apartments Šilak, kjer je še prost apartma z dvema spalnicama za 690 evrov za dve osebi in šest nočitev. 

V Ljubljani 'poceni' še v hotelih

Kako pa je v prestolnici? V nastanitvi Bright Side Studios, ki je od ljubljanskega gradu oddaljena 2,1 kilometra, ponujajo apartma v pritličju za pičlih 359 evrov za dve osebi in šest nočitev. Kot zanimivost, tudi hotelska ponudba v glavnem mestu je precej ugodna.

Z naravo obdani štiri zvezdični hotel Four Points by Sheraton Ljubljana Mons ima tako ta hip na voljo sobo z enojnima posteljama za dve osebi in šest nočitev za le 505 evrov. 

Pregrešno dragi Portorož? Niti ne

Pojdimo še do slovenske obale za tiste, ki prisegate na morje. V Portorožu imate tako na voljo apartma z balkonom v nastanitvi Maya, ki je v neposredni bližini plaže. Cena za dve osebi in šest nočitev znaša 708 evrov.

Rezervirate lahko tudi dvoposteljno sobo s pogledom na morje v nastanitvi Villa Senegačnik, ki se nahaja v središču Portoroža. Cena za šest nočitev znaša 565 evrov, nastanitev pa, zanimivo, ne sprejema turističnih bonov. 

Prihajajo novi boni

Kot vemo, je državni zbor potrdil interventni zakon, ki prinaša novo izdajo turističnih bonov. Odrasli prebivalci bodo dobili bon v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa za 50 evrov, izkoristiti pa jih bo mogoče tudi za šport, gostinstvo in kulturo. Še neizkoriščene lanske bone je sicer mogoče izkoristiti do konca tega leta, takšna pa bo tudi veljavnost nove izdaje bonov.

Kar se cen tiče, so po zadnjih podatkih državnih statistikov cene v juniju 2021 bile na letni ravni višje povprečno za 1,4 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevala višje cene naftnih derivatov, v letu dni pa so se najopazneje pocenili ravno počitniški paketi, in sicer za 8,1 odstotka.

Se bo inflacija še naprej zviševala tudi na račun turizma?

V prvi polovici letošnjega leta pa so se najbolj zvišale cene v skupini rekreacija in kultura, v tej skupini pa so izstopale podražitve počitniških paketov (za 18,7 odstotkov). Od začetka januarja do konca junija 2021 je bilo sicer zvišanje cen življenjskih potrebščin 2,8-odstotno (v 2020 v istem obdobju 0,2-odstotno).

Za pričakovati je tako, da se bodo v juliju in v avgustu cene počitniških paketov in turističnih ponudb še naprej dvigale.

Starejše novice