Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 10.5.2021 12:20
Slovenci na spletu so razburjeni ob današnjem odprtju turističnih nastanitev. Namreč, izjeme, ki ob najemu turistične nastanitve ne potrebujejo dokazil o testiranju ali cepljenju so otroci mlajši od 15 let, in poslovni gosti.

S spremembami Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od danes pa do vključno 16. maja 2021, je v vseh statističnih regijah dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 30 nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih, ki imajo do 60 nastanitvenih enot. V nastanitvenih obratih, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev do 50 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja. 

Za goste v nastanitvenih obratih je pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih ter v notranjosti gostinskih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami - sedeča postrežba. Dovoljeno je tudi ponujanje programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja za svoje goste. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še naprej ni dovoljeno. 

Kdo lahko uporablja turistične namestitve?

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za Ljubljanainfo povedo, da v nastanitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki ob prijavi izpolnjujejo pogoj PCT - PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane. To pomeni, da imajo:

  • dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa; 
  • dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
  1.  drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, covid-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali covid-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni, 
  2. prvega odmerka cepiva Vaxzevria (covid-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni, 
  3. odmerka cepiva covid-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni; 
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali 
  • potrdilo zdravnika, da so prebolele covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike. 

Dokazila gostov o izpolnjevanju pogoja PCT preverjajo nastanitveni obrati ob prijavi gosta v nastanitveni obrat. V kolikor se gost ne želi izjasniti glede izpolnjevanja pogoja PCT, ponudnik nastanitveni in gostinski storitev gosta lahko zavrne. Gostinski in nastanitveni obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT. 

Za izpolnjevanje pogoja PCT se upoštevajo testi HAG in testi PCR, ki jih izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje. Nastanitveni obrat lahko svojim gostom ponuja testiranje na lokaciji nastanitvenega obrata, v kolikor zagotovi, da testiranje izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje. 

V nastanitvenih obratih pa lahko brez opravljenega testa na virus SARS-CoV-2 in ostalih v predlaganem odloku naštetih dokazil bivajo tudi vse osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. 

Ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje gostinskih in nastanitvenih storitev enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s testom HAG ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje nastanitvenih storitev opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa. Ob tem veljajo enaka dokazila glede prebolelosti oziroma cepljenja, kot velja to za ostale izjeme s pogojem testa. 

Poslovni gostje izjema glede dokazil, a le, če zares upravičujejo poslovni namen koriščenja nastanitve 

Kljub temu da je odprtje turističnih nastanitev v Sloveniji dobrodošlo, so mnogi uporabniki na spletu ob današnjem odprtju turističnih nastanitev razburjeni.

Namreč, izjeme, ki ob najemu turistične nastanitve ne potrebujejo dokazil o testiranju ali cepljenju so otroci mlajši od 15 let, in poslovni gosti.

Na Ministrstvo za gospodarski razvoj in infrastrukturo smo se obrnili z jasnim vprašanjem: Zakaj so poslovni gostje izjema?   

»Odlok regulira izključno odnos pravne osebe do potrošnika (B2C) in ne poslovanja med podjetji (B2B), kar pomeni, da če gre za poslovanje B2B, je dejavnost dovoljena. Vendar pri tem opozarjamo, da v kolikor se gostinska dejavnost ponujanja in prodaja gostinskih in nastanitvenih storitev izvaja B2C kot tudi B2B, se upošteva vsa določila in pogoje za testiranje zaposlenih iz odloka - brez izjem,« so za Ljubljanainfo pojasnili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

»Pravna oseba – na primer podjetje - lahko nemoteno naroči nastanitev za svoje poslovne partnerje ali delavce v nastanitvenem objektu pri pravni osebi. Če storitev koristi podjetje, mora upravičiti poslovni namen koriščenja te storitve, kar presojajo inšpekcijski organi na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja v konkretnem primeru,« še povedo. 

Burni odzivi na socialnih omrežjih

Na Facebooku so se začeli vrstiti številni komentarji proti odloku:

»Bolano. Kao poslovni gostje so odporni proti koroni. Več denarja prinesejo samo to je. Žalostno v kakšnem svetu živimo. Mene ne bodo cepili ma ni variante. Bom pa kampirala v šumi nekje, kjer me nihče ne bo našel.«

»Nič, odpremo si osebno dopolnilno delo, popoldanski s.p. zavod, hitro se včlanimo v kako društvo ... In grem z otroci, družino, prijatelji na poslovno kosilo.«

»Pa ocitno to pol pomeni, da tudi vsem zaposlenim, kjerkoli, ki se »morajo« redno testirati, tega ne bi bilo treba poceti, ker so na delovnem mestu izkljucno iz poslovnih razlogov.«

»Korona loči med »navadnim« človekom in podjetnikom. Kake neumnosti..«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice