Vir: Gault&Millau
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 12.4.2023 11:02
Eden od najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je v ljubljanskem Hotelu Slon razglasil najboljše v Sloveniji za leto 2023.

V ljubljanskem Hotelu Slon so razglasili najboljše po izboru Gault&Millau Slovenija za 2023.

Podelili so deset priznanj za najboljše restavracije, nagrajene s štirimi kapami, ter že tradicionalna posebna priznanja v sedmih kategorijah.

Z nazivom najboljše restavracije, ki so prejele priznanje štiri kuharske kape, so letos ovenčali deset restavracij.

Med najboljšimi restavracijami so Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, iz Vipave, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Ošterija Debeluh iz Brežic, restavracija Strelec iz Ljubljane, restavracija Mak iz Maribora, restavracija Pavus iz Laškega, restavracija Grič iz Šentjošta nad Horjulom, restavracija JB iz Ljubljane in restavracija Milka iz Kranjske Gore.

Restavracije Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, restavracija Mak in restavracija Strelec so štiri kape prejele že četrto leto zaporedoma.

Chef leta je ljubljanski chef

Chef leta je postal Janez Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani, chef prihodnosti pa Rok Martinčič iz gostilne Jež v Radečah.

Letos so pri Gault&Millau podelili kar dva naziva chefa tradicije, preprosto zato, ker sta jih oba chefa tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnimi kmetijstvom in surovinami, živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem.

To sta Ivica Evačić iz restavracije Hotela Marina, Izola in Matej Tomažič iz restavracije Majerija v Vipavi.

Mladi talent je postal Kristian Zule iz Stare gostilne v Piranu, najboljši slaščičar Naser Gashi iz Ljubljane, najboljši pop eVino bar iz Ljubljane, najboljši sommelier/natakar pa Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna.

»Ponosni smo na vse naše že etablirane gostince, natakarje, sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavraciji, a prav tako nas navdušujejo nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo.

V Gault&Millau Slovenija smo prepričani, da je pomemben del našega poslanstva tudi v tem, da te prihajajoče zvezde prepoznamo, jih izpostavimo in spodbudimo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti za ponuditi ogromno dobrega in lepega,« je ob tej priložnosti dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Glavni partner izdaje gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija je že vsa leta Slovenska turistična organizacija.

Njena direktorica Maja Pak je poudarila: »Na Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da si je Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu kljub svoji majhnosti priborila status gastronomske velesile, tudi s pomočjo uglednih vodnikov, kot je Gault&Millau.

Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo, z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Nenazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije. Iskrene čestitke vsem prejemnikom prestižnih kap.«

Vir: Gault&Millau
Vir: Gault&Millau
Vir: Gault&Millau

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice