Ljubljanainfo
Pet, 25.2.2022 18:10
Avtomobilski trg se bo še naprej soočal s pomanjkanjem novih in rabljenih avtomobilov.

Analiza prodaje osebnih avtomobilov na slovenskem trgu v letu 2021, ki jo je naredila Avto-moto zveza Slovenije, je pokazala, da si prodaja novih osebnih avtomobilov (prodanih je bilo 53.988) še ni opomogla od posledic epidemije.

Trg je zaznamovalo še pomanjkanje polprevodnikov, kar je vplivalo na izdelavo in dobavo novih avtomobilov. V primerjavi z rekordno prodajo tega stoletja leta 2018, ko je bilo prodanih 72.835 avtomobilov, je bila lani prodaja manjša za skoraj 19.000 avtomobilov ali skoraj 26 odstotkov.

Rast cen avtomobilov

Daljši dobavni rok je vplival tudi na trg rabljenih vozil, kjer so cene poskočile podobno kot pri novih. Zaradni manjše prodaje novih avtomobilov leta 2020, je na trgu manj malo rabljenih vozil.

Avto-moto zveza Slovenije ugotavlja še, da se je lani v primerjavi z letom 2020 za četrtino povečal uvoz rabljenih avtomobilov iz tujine, na novo jih je bilo registriranih kar 37.325.

Kaj to pomeni za kupce?

Nobena skrivnost ni, da je med rabljenimi avtomobili na trgu veliko takšnih s prevrtenimi kilometri in prikritimi napakami.

»Če so se na avtomobilu dogajale kakršne koli nepravilnosti, laik zgolj z ogledom avta to zelo težko ugotovi. Avto, ki je videti zelo lep in dobro ohranjen, lahko ima tudi več kot 300.000 prevoženih kilometrov oziroma dosti več od prikazanega stanja.

Z menjavo volana, prestavne ročice, stopalk in z nekaj »kozmetičnimi popravki« se lahko dejansko stanje avtomobila zelo dobro prikrije. Ob uporabi digitalnih števcev pa je lažno vpisovanje kilometrov tudi dandanes hitro, preprosto in zelo poceni,« pravi Janez Kajzar, tehnični svetovalec pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Pregled rabljenega avtomobila

Po ugotovitvah mehanikov pri Avto-moto zvezi Slovenije, so najpogostejše napake pri pregledu rabljenih vozil odstopanje debeline laka od tovarniških normativov, izrabljene pnevmatike, težave z akumulatorjem, napake na podvozju ter slabe zavore oziroma izrabljene obloge.

Pri pregledu je obvezna tudi kontrola tekočin v avtomobilu, med testom delovanja motorja se lahko pokažejo še napake na sistemu za dovod goriva.

Nakup rabljenega avtomobila naj se začne s pregledom njegove zgodovine

Stroški za kupca v primeru manipulacij in prikritih napak lahko znesejo tudi več tistoč evrov. 

»A še bolj kot neželeni izdatki je ob nakupu avtommobila, ki ni povsem tehnično brezhiben, pomembno zavedanje, da z njegovo uporabo ogrožamo ne le svoje, temveč tudi varnost sopotnikov in  drugih udeležencev v prometu.

Največje tveganje pri tem seveda predstavljajo napake oziroma pomanjkljivosti, za katere voznik sploh ne ve, da jih avto ima, saj se lahko zgodi, da ravno te pri morebitnem trku odločajo med življenjem in smrtjo,« opozarja Kajzar. 

Strokovnjaki Avto-moto zveze Slovenije svetujejo, naj kupci rabljenega avtomobila temeljito proučijo zgodovino avta, kar lahko storijo s pomočjo servisne knjige. Nadaljnje možnosti preverjanja ponuja sistem Avtolog.si, ki je brezplačen in splošno dostopen. Potrebujejo le VIN številko vozila, pogoj pa je, da je avto že bil registriran v Sloveniji.

Dodatno zanesljivost nakupa poveča pregled avtomobila v servisni delavnici.

Portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pomagajo s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto. si, ki deluje od lanske pomladi. Ker ima vsak avto prikazano VIN številko, se avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih.

»Največ časa in energije vam bodo prihranili ravno avtomobili z oznako Preverjeno, saj boste že iz poročila AMZS mojstrov, pripetega k oglasu, lahko zelo prepričani o tem, ali je nakup izbranega avta dobra odločitev ali ne.« poudarja Žiga Primožič, vodja DoberAvto.si.

Primožič dodaja, da se lahko portal DoberAvto.si pohvali tudi z zelo dobro uporabniško izkušnjo za tiste, ki bi radi prodali svoj rabljen avto.

»Prodajalci avtomobilov, ki želijo na DoberAvto.si vnesti oglas prek pametnega telefona, samo kliknejo ikono v spodnjem desnem kotu. Če pa želijo to storiti prek računalnika, začnejo v rubriki oddaja oglasa v zgornjem meniju.

Če ima avto znano zgodovino, mu bo sistem na podlagi podatkov samodejno pripel značko Obetavno, kar pomeni, da si prodajalec na ta način povečuje možnosti za hitrejšo prodajo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice