Ljubljanainfo
Čet, 9.12.2021 16:06
V kratkem na slovenskem avtocestnem križu novi merilniki hitrosti.

Pred leti so v Sloveniji izvedli testno obdobje sektorskega merjenja hitrosti na slovenskih avtocestah. Kot vse kaže, pa bo že v naslednjih tednih to v več primerih vzpostavljeno na slovenskih avtocestah.

Slovenski avtocestni križ bo na osmih lokacijah dobil nove merilnike hitrosti, eden bo tudi na pomurski avtocesti. Gre sicer za slaba dva milijona evrov vreden projekt. Trenutno je v pripravi razpis za izbiro ustreznega kandidata, ki bo poskrbel za postavitev vse potrebne opreme, so za Avto Magazin potrdili na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Sistemi za sektorsko merjenje bodo postavljeni na odsekih Šmartno - Vodice, Unec - Razdrto, Logatec - Vrhnika, višnjegorski klanec, odsek čez Trojane, Arja vas - Celje, Slovenske Konjice - Fram in Sveti Jurij ob Ščavnici - Vučja vas

Na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji so izbrane odseke določili v sodelovanju s policijo, in sicer glede na to, kje najpogosteje prihaja do kršitev najvišje dovoljene hitrosti oziroma do prometnih nesreč, še poroča Avto Magazin.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji bo sicer podatke posredoval oddelku avtocestne policije, ki skrbi za nadzor nad samodejnimi merilniki hitrosti.

Sicer pa želijo z omenjenim ukrepom izboljšati prometno varnost na kritičnih delih slovenskega avtocestnega križa. Policisti bodo v primeru ugotovljenih prekoračitev začeli z vodenjem prekrškovnih postopkov. 

In kako poteka sektorsko merjenje hitrosti?

Merjenje hitrosti bo potekalo s pomočjo več kamer. 

Kamera na začetni točki bo fotografirala vozilo, zajela oziroma prepoznala registrsko tablico in zabeležila čas. Ko se bo vozilo pripeljalo mimo končne točke, ga bo kamera tam znova zaznala in zabeležila čas. 

Kameri bosta nato poslali registrsko številko, ne pa tudi fotografije vozila, v nadzorni center policije. Šele če bo izračun pokazal, da je vozilo celotno razdaljo prevozilo hitreje od predpisane hitrosti, bo sistem poslal fotografijo vozila v nadzorni center. V izmero bosta vključena toleranca in varnostni odbitek. 

Če kršitve ne bo, bodo fotografije uničene

Na podlagi nedvoumno zaznane kršitve bo nato policija obvestila kršitelja o prekršku. Na policiji poudarjajo, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje.

Samo pri kršiteljih bo torej kamera v nadzorni center posredovala tudi fotografijo vozila. Če kršitve ne bo, pa bodo kamere fotografije vozil nemudoma uničile. 

Če povzamemo, gre pri sektorskem merjenju hitrosti za to, da s tem sistemom onemogočajo, da vozniki pred radarjem na avtocesti zmanjšajo hitrost, po radarju pa ponovno pospešijo.

Točni datum o tem, kdaj bo sistem za slovenskem avtocestnem sistemu začel delovati, za zdaj ni znan, vas bomo pa na Sobotainfo zagotovo pravočasno obvestili.

Starejše novice