Ljubljanainfo
Pon, 6.6.2022 20:00
Deset nasvetov za ustrezno vzdrževanje avtomobila med poletjem.

Vroči poletni dnevi so tu. Poskrbite, da bo vaš avtomobil ustrezno pripravljen za vožnjo in da vas bo na cilj pripeljal varno. Da vam poti na lepše ne prekrižajo težave z avtomobilom, poskrbite, da bo vaš jekleni konjiček pred odhodom v odlični formi. Vročina za vaše vozilo namreč predstavlja prav takšno nevarnost kot mraz in sneg.

Preverite, katerih je deset nasvetov za ustrezno vzdrževanje avtomobila med poletjem.

  • Preizkusite svojo klimatsko napravo.

Nič ni hujšega od vročine v avtomobilu sredi gneče na cesti. Prepričajte se, da skozi vašo klimatsko napravo prihaja hladen zrak. V nasprotnem primeru preverite delovanje klime pri mehaniku.

  • Preverite tlak v pnevmatikah.

Temperaturne razlike lahko spremenijo tlak v pnevmatikah. Z ustreznim preverjanjem lahko preprečimo neenakomerno obrabo gum in morebitne zdrse na cesti.

  • Prepričajte se, da imate dovolj hladilne tekočine.

Če vas lučka na armaturni plošči opozarja o pregrevanju motorja, je čas, da preverite nivo hladilne tekočine v vašem avtomobilu.

  • Menjava olja.

Menjava motornega olja je priporočljiva vsaj enkrat letno v sklopu rednih servisov vašega vozila, nikakor pa ne škodi, če imate motorno olje vselej na dosegu roke.

  • Preverite akumulator.

Življenska doba akumulatorja je od tri do pet let. Na njegovo delovnje pa bodite pozorni že prej in ga po potrebi zamenjajte. Ker je njegova menjava hitra in enostavna, lahko to storite tudi sami.

  • Dvakrat preverite zavore.

Če se vam dozdeva, da vaše zavore ne delujejo, kot bi morale poskusite z menjavo zavorne tekočine ali pa se raje takoj odpravite k avtomehaniku.

  • Zamenjajte brisalce in dolijte tekočino za vetrobransko steklo.

Preverite delovanje svojih brisalcev, saj ne želite da se vam okvara zgodi prav med močnim nalivom. Poskrbite tudi, da boste imeli vselej tekočino za vetrobransko steklo. Mrčes, pesek in ostale umazanije vam ga lahko dodobra umažejo.

  • Svoj avtomobil večkrat operite.

Začetek poletja je zaradi sonca in posledično višjih temperatur idealen čas za pranje vašega jeklenega konjička. Če vam avtopralnice predstavljajo prevelik strošek, ga lahko operete tudi sami na dvorišču.

  • Poskrbite za senco.

Če je možno, vaše vozilo zmeraj parkirajte v senci pod kakšno drevo ali v garažo. Priporočljivo je imeti tudi senčnike, ki se jih namesti na okna, da delno preprečijo vročino v avtomobilu. Pozor, avtomobili temnejše barve se segrejejo še bolj.

  • Ne pozabite na zaščito pred točo.

Priskrbite si kakovostno zaščitno opremo, ki bo vaš avto zavarovala ali pa vsaj omilila pred točo.

Za nadomestne dele in drugo avtomobilsko opremo pravočasno pobrskajte med oglasi na največjem spletnem oglasniku v Sloveniji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice