STA
Sob, 26.2.2022 11:24
Spodbudni rezultati testiranj letnih pnevmatik po oceni AMZS.

Bliža se 15. marec, ko se na vozilih zimske pnevmatike zamenja za letne, zato so v Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pod drobnogled vzeli letne pnevmatike velikosti 185/65 R15 in 215/60 R16. Rezultati testiranj se po navedbah AMZS spodbudni in z nekaj izjemami kažejo, da so razlike med pnevmatikami vse manjše.

Testiranje pnevmatik

V okviru testiranj so strokovnjaki preverili, kako se pnevmatike obnesejo na suhi in mokri cesti, kakšna je njihova glasnost, kako vplivajo na porabo goriva in kako hitro se obrabijo.

Pnevmatike velikosti 185/65 R15 kljub premikom avtomobilske industrije k vse večjim pnevmatikam ostajajo med najbolj razširjenimi na trgu, saj jih uporabljajo številni avtomobili manjših razredov, kot so renault clio, volkswagen polo, peugeot 208, so zapisali na AMZS.

Nobena pnevmatika R15 nima slabše ocene od treh zvezdic

»Letošnja bera 15-palčnih pnevmatik je bila očitno dobra, saj je postregla z razveseljivim dejstvom, da nobena pnevmatika na testu ni dobila slabše ocene od treh zvezdic oziroma oznake priporočljivo. To pomeni, da nobena pnevmatika ni pokazala resnejših pomanjkljivosti,« so poudarili.

Med šest najbolje ocenjenih pnevmatik se je uvrstila Goodyearova pnevmatika efficientgrip performance 2, ki se je izkazala z najmanjšo obrabo. Bridgestone turanza T005 in pirelli cinturato P1 verde sta se izkazali z dobrimi lastnostmi tako na mokri kot na suhi cesti, a sta imeli nekoliko večjo obrabo.

Oceno zelo priporočljivo so prejele še Michelinova pnevmatika primacy 4, Dunlopova sport blueresponse in Gitijeva gitisynergy H2.

Najslabša R15 pnevmatika

Najnižjo, a še vseeno priporočljivo oceno, je prejela Matadorjeva pnevmatika hectorra 3, kjer so predvsem izpostavili njeno tihost.

Med razlikami med pnevmatikami te velikosti so izpostavili, da se z najboljšo pnevmatiko lahko prevozi 50.200 kilometrov, z najslabšo pa 24.900 kilometrov. Z najbolj varčno pnevmatiko se porabi dva decilitra goriva manj na 100 kilometrov kot z najmanj varčno.

Najboljša pnevmatika pa se na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 kilometrov na uro do zaustavitve ustavi po 35,4 metra, najslabša po 39,7 metra.

Testiranje R16 pnevmatik

Med 18 preskušenimi pnevmatikami dimenzije 215/60 R16 je samo ena pnevmatika dobila skupno oceno priporočljivo z omejitvami oziroma le dve zvezdici, pet pa jih je dobilo oceno zelo priporočljivo. Tako je po navedbah AMZS, tudi v tem primeru skupen vtis pozitiven.

Štiri zvezdice in oceno zelo priporočljivo, kar pomeni, da niso ugotovili slabosti pri nobenem od glavnih ocenjevalnih meril, so prejele Continentalova premiumcontact 6, Michelinova primacy 4, Bridgestonova turanza T005, Dunlopova sport blueresponse in Toyova proxy comfort.

Kormoranova pnevmatika road performance se je uvrstila na zadnje mesto, saj so, kot so pojasnili na AMZS, »njene lastnosti dober dokaz ciljnih konstruktorskih nasprotij pri snovanju pnevmatik«.

Ima sicer najmanjšo porabo goriva in majhno obrabo, vendar ji na mokrem cestišču hitro zmanjka oprijema.

Najboljša in najslabša pnevmatika

Kar se tiče razlik med pnevmatikami te velikosti, so izpostavili, da se z najboljšo pnevmatiko lahko prevozi 49.000 kilometrov, z najslabšo pa 25.500 kilometrov. Z najbolj varčno pnevmatiko se porabi pol litra goriva manj na 100 kilometrov kot z najmanj varčno.

Najboljša pnevmatika se na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 kilometrov na uro do zaustavitve ustavi po 34,9 metra, najslabša pa po 40,7 metra, so še dodali.

V AMZS so pred predvideno menjavo pnevmatik še izpostavili, da je nemogoče napovedati, kakšno bo vreme in kakšne bodo vozne razmere čez tri tedne ali mesec dni.

Lahko se tudi zgodi, da sneg bo še enkrat pobelil naše ceste. Zato voznikom svetujejo, naj spremljajo razmere na cestah in se po njih ravnajo.

Starejše novice