STA
Sob, 17.7.2021 13:22
Svetovna zdravstvena organizacija je posvarila pred novimi, skrb vzbujajočimi različicami novega koronavirusa, ki bi utegnile še otežiti obvladovanje pandemije. »Pandemija še zdaleč ni končana,« je zapisala Svetovna zdravstvena organizacija.

Predsednik strokovnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije Didier Houssin je priznal, da so trendi skrb vzbujajoči. Leto in pol po prvi zaznavi virusa ga še vedno lovimo, je dejal.

V tem trenutku prevladujejo štiri različice, alfa, beta, gama in delta. Slednja, ki so jo najprej zaznali v Indiji, se širi še zlasti hitro.

Vendar pa strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije svarijo, da najhuje še ni mimo, saj je zelo verjetno, da se bodo pojavile nove in morda bolj nevarne različice virusa, kar bo nadzor pandemije še otežilo.

Svetovna zdravstvena organizacija različice označi za skrb vzbujajoče, če so bodisi bolj prenosljive bodisi bolj smrtonosne ali pa imajo potencial, da se izognejo zaščiti, ki jo dajejo obstoječa cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Starejše novice