zalastritof
Pet, 16.7.2021 06:42
V prostorskem načrtu ljubljanske občine je predvidena možnost parkirne hiše pod parkom v bližini Kina Šiška. Bodo okoliški stanovalci ostali brez bližnje zelene površine?

Stanovalci blokov v bližini Kina Šiška, in sicer na Celovški 123, 125 in 127 so s peticijo izrazili nasprotovanje spremembi prostorskega načrta, ki bi omogočil gradnjo parkirne hiše pod parkom v bližini teh blokov, je v začetku julija poročal Dnevnik.

Ker so na občini pred tem ugotovili, da je gradnja parkirne hiše pod Trgom prekomorskih brigad zaradi obstoječih komunalnih vodov ni možna, je okoliške stanovalce zaskrbelo, da bo parkirna hiša zrasla prav na območju, ki zanje predstavlja edino takšno bližnjo zeleno površino, velika drevesa pa jih ščitijo pred žgočim soncem.

Kaj odgovarjajo na občini?

Ker torej gradnja nove parkirne hiše na Trgu prekomorskih brigad ni mogoča, je predlagana nova lokacija, severno od tega trga, so za Ljubljanainfo povedali na oddelku za urejanje prostora ljubljanske mestne občine.

»Pogoj je, da bo hkrati urejen park na ravni terena na strehi garaže. Pogoj za gradnjo podzemne garaže je omejitev parkiranja na trgu. V primeru, da stanovalci ne želijo garaže, jo bomo iz plana črtali,« so še sporočili z oddelka.

Park na strehi garaže vročine ne bo blažil na enak način

Stanovalci so zaskrbljeni, da zelena površina, kjer se družijo in v teh vročih dneh uživajo v hladu, park na strehi garaže ne bo ustezno nadomestil, so že zapisali v Dnevniku.

Pozive, da dreves v prestolnici ni dovolj, tudi od drugod

Civilna iniciativa je v zadnjem času od prenovi Dunajske ceste recimo pristojne opozorila, da je ob tej cesti dreves odločno premalo, saj bodo poletja v prestolnici vse bolj vroča, vožnja s kolesom in čakanje na avtobus na določenih predelih Ljubljane pa vse bolj nevzdržna.

A občina je pri načrtovanju prenove prednost dala ureditvi kolesarskih in peš površin, večjega števila dreves pa ni zasadila, ker na Dunajski cesti obstoječa pozidava »ne omogoča širjenja vozišča, zato tudi ni prostora za ureditev zelenic oziroma posaditev novih dreves«, so pred kratkim sporočili za Ljubljanainfo.

Starejše novice