zalastritof
Sob, 17.7.2021 07:58
Spoznajte divji šport, ki kotalkanje predstavlja povsem v drugačni luči, kot je poznano večini ljudi, in srčna dekleta, ki svojo močno ljubezen do tega športa izžarevajo tako na igrišču kot izven njega. Kaj pravzaprav je roller derby?

Na vroče julijsko popoldne se na zunanjem pokritem igrišču, nekaj minut vožnje iz Ljubljane, zbere skupina deklet. Oblečene v športno opremo ena za drugo na noge povlečejo nogavice z vzorci ob strani, na kolena in komolce namestijo robustne ščitnike, nazadnje pa obujejo še pisane kotalke.

Že ta prizor in personalizirani detajli na opremi vsake posameznice razkrivajo, da gre za nekaj, čemur so predane z vsem srcem.

Prvi prizori kotalkanja na krožni stezi marsikoga pustijo odprtih ust. Prerivanje in vsaj na videz precej neprijetni padci bi marsikoga odvrnili od tega, da bi se v tem športu kadarkoli preizkusil. A roller derby je veliko več od tega, kar neuki opazovalec vidi na prvi pogled.

Gre za igro, ki se v ZDA igra od leta 1935, marsikdo pa zmotno misli, da ideja za ta nenavaden šport izvira iz znanstvenofantastičnega filma Rollerball iz leta 1975 in da gre za nekaj povsem izmišljenega, ustvarjenega za potrebe filma.

V resnici pa bi kvečjemu lahko rekli, da je bil prav roller derby inspiracija za rollerball, filmsko krvavo igro na kotalkah.

»Občutek je, kot da bi te vrgli v pralni stroj«

»Ali bi roller derby lahko primerjala s kakšnim drugim športom? Hm ... Ne. Občutek je, kot da te vržejo v pralni stroj in se centrifuga nikoli ne neha vrteti,« nasmejano pove Kris, ena od članic slovenske ekipe, ki se s tem športom ukvarja že skoraj desetletje. 

Za roller derby je prvič slišala že dolgo časa nazaj, navdušili pa so jo tudi filmi, kot je recimo Divje mrhe (angl. Whip it), ki je izšel leta 2009. Kmalu zatem je v njene roke priromal letak, ki je vabil k pridružitvi slovenski roller derby ekipi.

»Noro navdušena sem bila. Takoj, ko sem prišla na prvo srečanje, sem vedela, da je to nekaj zame. Moj svet. Da je to to,« z iskrico v očeh razlaga svetlolaska. 

Izpostavlja, da je to eden najbolj zanimivih športov, saj je veliko tekmovalnosti, a imajo igralci med sabo izjemno dobre odnose.

»Kakšni košarkarji in nogometaši iz nasprotnih ekip se na koncu tekme še pozdravijo ne. Mi gremo po tekmi skupaj na večerjo in žur. Uradno to ni profesionalen šport, niti najboljši igralci na svetu za igro niso plačani. Mi v vse to vlagamo svoj denar. Iz ljubezni do derbyja,« dodaja.

Če z glavo narediš napačen gib, si lahko zlomiš vrat

Čeprav se občutljivemu opazovalcu zlahka zazdi, da je igra precej groba, je varnosti in izogibu poškodbam namenjene izjemno veliko pozornosti. 

»Gre za kontaktni šport, a nikakor ni nasilen. Obstaja gora pravil, ki med drugim natančno določajo, kakšni udarci se smejo in ne smejo izvajati,« pove 28-letna Maša, ki se z derbyjem ukvarja približno štiri leta. Izpostavi tudi, da je namen teh pravil prav to, da je kljub temu da gre za kontakten šport, poskrbljeno za varnost in da je poškodb čim manj.

»Imamo knjigo s pravili, ki je dolga 85 strani. Da prestaneš test, ki preverja znanje pravil, moraš pravilno odgovoriti kar na 80 odstotkov vprašanj,« pove Kris in doda, da morajo igralci, preden se sploh lahko preizkusijo na tekmi, prestati tudi številne druge teste. 

Med njimi je recimo kondicijski test, kjer mora igralec v petih minutah po krožni stezi narediti 27 krogov.

A vse ima svoj namen: »Na koncu tekme, ko si najbolj izčrpan, se moraš še vedno znati nadzorovati, se pravilno ustaviti in pravilno reagirati. Preventivno, da ne polomiš sebe ali drugih. Gre namreč za izjemno hitrost. Če narediš napačen gib z glavo … si lahko zlomiš vrat,« je neposredna Kris.

Kljub temu da se trudijo zagotavljati varnost med igro, pa so modrice pri roller derbyju neizogibne. Nič nenavadnega niso niti zvini gležnjev in zapestij.

A to dekletom nikakor ne vzame poguma. »Modrice so nam zabavne, zdijo se nam kul. Ponosen si nanje. Na nek način si si jih 'pošteno zaslužil',« se nasmeji Kris, ki ima zaradi zloma gležnja v nogi še vedno dva vijaka. »Zakaj bi te to odvrnilo od športa? Iz tega se nekaj naučiš, veš nekaj več za naprej, to je to,« še pove.

Kakšna so pravzaprav pravila igre?

Roller derby je torej šport z ogromno pravili. A igro je v resnici precej težko razumeti in razložiti. 

Gre za ekipni šport na kotalkah, v katerem se pomerita dve ekipi. Obe po krožni stezi sočasno kotalkata v isti smeri. Vsako ekipo sestavljajo štiri blokerke, ena od njih je organizatorka blokerk oziroma pivot.

Ena igralka v vsaki ekipi pa ima posebno vlogo, in sicer je napadalka oziroma jammerka. Čelado ima označeno z zvezdo, da jo sodniki lažje prepoznajo, njena naloga pa je, da se poskuša prebiti skozi gručo sotekmovalk in nasprotnic pred njo.

Obe ekipi hkrati branita in napadata, bralnike pa svoji napadalki poskušajo zagotoviti prostor za preboj skozi gručo. Ko se skoznjo prebije, kotalka po krožni stezi in se poskuša ponovno prebiti skozi gručo.

Napadalka svoji ekipi točko priigra, ko v skladu s pravili prehiti blokerko nasprotne ekipe.

»Moške ekipe trenutno v Sloveniji nimamo, so pa vedno dobrodošli, da se pridružijo naši,« pove Maša in doda, da se lahko mešane ekipe pomerijo na neuradnih tekmah.

Zbrane z vseh vetrov

Roller derby je mlad šport, v Sloveniji pa marsikdo zanj sploh še nikoli ni slišal.

»Danes najboljše lige v svetovnem merilu so bile ustanovljene leta 2004. Pri nas je bila ekipa ustanovljena leta 2013, da smo prišli do prve tekme, smo potrebovali tri leta. Torej smo 11 let za ostalimi, v tako kratkem času ne moremo nadoknaditi, sploh pa ne pri nas, kjer skoraj nihče ne ve, kaj roller derby je, in imamo težave že z najemom telovadnice,« opisuje Kris. 

Prvo uradno tekmo v Sloveniji so dekleta odigrala decembra 2018. Za tekme se z nasprotnimi ekipami dogovarjajo same, pogosto jih v goste povabijo druge evropske ekipe.

Slovenska ekipa je že na pogled izjemno raznolika. Najstarejša članica šteje 46 let, najmlajša 25. Sestavljajo jo od učiteljice, veterinarke in kuharske mojstrice do arhitektke, tetoverke in grafične oblikovalke.

»Če ne bi bilo derbyja, se nikoli ne bi družile. Verjetno niti srečale,« pravi Kris in izpostavlja, da je tudi to tisto, kar temu športu daje poseben čar. 

Starejše novice