Foto: Bobo. Slika je simbolična.
STA
Sre, 17.4.2024 08:40
Na Hrvaškem bodo danes parlamentarne volitve, na katerih bo lahko nekaj več kot 3,73 milijona volivcev izbiralo 151 poslancev sabora.

Na Hrvaškem bodo danes parlamentarne volitve, na katerih bo lahko nekaj več kot 3,73 milijona volivcev izbiralo 151 poslancev sabora. Ankete kažejo na relativno zmago HDZ, a bo dosedanji premier Andrej Plenković glede na trenutna razmerja moči imel težave pri oblikovanju vladajoče koalicije. Volitve prvič doslej potekajo sredi tedna.

Volilno tekmo je zaznamoval zlasti predsednik države Zoran Milanović, ki je napovedal, da bo kandidat največje opozicijske socialdemokratske stranke SDP za položaj premierja.  

Vladajoča desnosredinska HDZ bi v saboru glede na dosedanje ocene lahko dobila okoli 60 mandatov, levosredinski SDP s koalicijskimi partnerji 44 mandatov, desno Domovinsko gibanje 14, konservativni Most s Hrvaškimi suverenosti in zeleno-levi Zmoremo! pa po devet. 

V sabor bi po teh ocenah lahko prišli tudi Istrski demokratski sabor (IDS), Fokus in predsednik medžimurske županije Matija Posavec.  

Za parlamentarno večino, ki zagotavlja mandatarja za predsednika hrvaške vlade, je potrebnih najmanj 76 poslancev.  

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, ko naj bi tudi že objavili izide vzporednih volitev. Državna volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri.  

Volitve na Hrvaškem bodo prvič potekale sredi tedna. Po hrvaški zakonodaji je volilni dan dela prost dan, zato javne službe ne bodo delovale. Zaprte bodo tudi šole in vrtci ter večina podjetij, trgovine pa bodo z redkimi izjemami odprte.

Komentarji (1)

SENAD GAVRILOVIĆ (ni preverjeno)

Milanović ima ksiht čistega Hrvata. Uh.., kako bi se mi zaletel z njim v pešico...

Starejše novice