Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 13.8.2022 13:25
Dopustniki, pozor! To je prva pomoč v primeru bližnjega srečanja z najbolj strupeno ribo v Jadranu.

Jadransko morje je prijazno in varno za kopalce, a v poletnih mesecih se v plitvine morja prebije ena najbolj strupenih rib v vsem Jadranskem morju. Morski zmaj oziroma morski pajek se v času drstenja, ki traja med junijem in avgustom, pogosto preseli v plitvine Jadranskega morja.

Skriva se predvsem v mivki. Nedolžno igranje v plitvinah peščenih plaž pa se lahko kmalu spremeni v pravo agonijo.

Pik morskega pajka, ki ga v mivki niti ne moremo videti, sproži hude bolečine, lahko pa ima tudi resne posledice in je celo smrtonosen.

Morski zmaj je najbolj strupena riba Jadrana.

Iz idile v mivki v agonijo

Riba je običajno vkopana v pesku, tako da iz slednjega molijo le oči in nevarni trni. Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine.

Ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, ki lahko povzroči bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišično paralizo in smrt. Strup lahko izzove tudi srčni infarkt ali hude alergijske reakcije.

Leta 2020 je v Španiji umrl 16-letnik zaradi anafilaktičnega šoka, ki je bil posledica stika s strupom ribe morski zmaj oziroma pauk, kot ji pravijo Hrvati. Fant, ki je doživljal hudo alergijsko reakcijo, se je utopil.

Nedavno je na Twitterju nekdo zapisal, da so si ljudje »dobesedno sekali prste, tako neznosno baje boli pik bodice za glavo«. 

Kako lajšati bolečine?

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno kot pri drugih opeklinah.

Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi. Zato je v primeru pika potrebno mesto pika potopiti v vročo vodo - vsaj 45 stopinj Celzija - za vsaj 30 minut.

V vroči vodi nabrekli ud držimo od pol ure do dveh ur oziroma tako dolgo, da bolečine popustijo. Če smo kje na samem, kjer ni mogoče priti do vroče vode v nekaj minutah, je zasilna rešitev segrevanje mesta vboda z vžigalnikom ali žarečo cigareto.

Visoka temperatura bo uničila strup in grozne bolečine bodo izginile, prav tako po tem ni trajnih posledic.

Starejše novice