Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 5.8.2022 08:12
V Sloveniji se bo v Žalcu ob fontani piva danes začel tridnevni Kriglfest 2022.

Prvi petek v avgustu je mednarodni dan piva. Ta je iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji leta 2007 prerasel v globalno praznovanje. V Združenju slovenskih pivovarn, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, bodo danes predstavili izzive in trende pivovarske branže ter aktivnosti slovenskih pivovarjev.

V Žalcu se začenja Kriglfest

Mednarodni dan piva po svetu spremljajo številni dogodki. V Sloveniji se bo v Žalcu ob fontani piva danes začel tridnevni Kriglfest 2022, ki ga ob mednarodnem dnevu piva pripravlja Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec.

Pivo velja za eno najstarejših alkoholnih pijač na svetu. Povprečen prebivalec Slovenije je po zadnjih razpoložljivih podatkih statističnega urada doma spil dobrih 26 litrov piva na leto.

Lani se je pivo v Sloveniji na letni ravni podražilo za dobre tri odstotka. Povprečna drobnoprodajna cena litra lagerja je v trgovini znašala 1,83 evra, cena pol litra svetlega piva v lokalu pa 2,89 evra.

Slovenija več piva izvozi, kot pa ga uvozi

Slovenija vrednostno izvozi več piva kot ga uvozi. Vrednost izvoza piva je lani znašala 56 milijona evrov, največ ali četrtino ga je šlo na Hrvaško. Vrednost uvoza pa je dosegla dobrih 27 milijonov evrov, največ ali 38 odstotkov ga je prišlo iz Avstrije.

Hmelj je ena glavnih sestavin piva. Slovenski pridelovalci so ga lani pridelali 2186 ton. Izvoz hmelja je lani znašal 2253 ton, večinoma je šel v Nemčijo. Uvoz je dosegel 451 ton, največ prav tako iz Nemčije.

Slovensko pivovarstvo je v zadnjem desetletju doživelo velik razcvet, so ocenili na lanskem srečanju slovenskih pivovarn. Takrat je bilo po njihovih navedbah v Sloveniji več kot 100 pivovarn, ki jih zaznamujeta velika inovativnost in skrb za kakovost. Vedno bolj zahtevni so tudi slovenski potrošniki, so dodali.

Starejše novice