Foto: Branka Keser
Patricija Fašalek
Čet, 4.8.2022 14:00
Na Golovcu stoji astronomski observatorij. Kaj se tam dogaja?

Astronomski observatorij Univerze v Ljubljani je star že 63 let. Nastal je na pobudo profesorja Frana Dominika, ki je želel, da bi Ljubljana dobila observatorij, kjer bi lahko vzpostavili pogoje za razvoj slovenske profesionalne astronomije.

Tako je nastal observatorij, kjer so vzpostavili prvo slovensko astronomsko knjižnico, razvili merske metode klasične astronomije, natančno določili geografsko lego observatorija, vzpostavili službo točnega časa in začeli izdajati astronomske efemeride. 

Univerza v Ljubljani jim je podelila tudi seizmološke inštrumente, ki so jim omogočili, da se je kasneje razvil seizmološki del – ta se je čez čas razvil v Agencijo Republike Slovenije za okolje.

V koraku z metodami

Astronomski del še vedno sodi pod ljubljansko Fakulteto za matematiko in fiziko. Tukaj lahko študentje astronomije, fizike in matematike opravljajo opazovalne projekte in magistrske naloge. 

V observatoriju skrbijo, da se oprema redno posodablja in da so v koraku z novimi metodami opazovalne astronomije. Leta 2004 so pridobili sodoben 70 centimetrski teleskop Vega, ki je plod domačega znanja in tehnologije, opremljen pa je s spektroskopskim in fotometričnim instrumentom. 

Študentom sta na voljo še dva manjša teleskopa: teleskop za opazovanje Sonca in radijska antena, s katero lahko spremljajo izbruhe na Soncu. Instrumente je mogoče upravljati iz kontrolne sobe na observatoriju, pa tudi od doma. 

Ob menjavah letnih časov organizirajo dneve odprtih vrat, vsak drugi četrtek v mesecu pa Večere na observatoriju. V obeh primerih krajše predavanje dopolnijo s praktičnim prikazom astronomskih opazovanj. 

Delo raziskovalne skupine

Raziskovalno skupino, ki dela na observatoriju, zanimajo raziskave prvih zvezd in galaksij v mladem vesolju, fizika in razvoj zvezd in Galaksije, vključno z dvojnimi in večkratnimi zvezdami ter fiziko medzvezdnega in medgalaktičnega prostora. 

Ukvarjajo se tudi z raziskavami na področju jat galaksij in opazovanja Sonca.

Študentom je omogočeno opazovanje na Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko na Golovcu. Kot del observatorija so leta 2020 vzpostavili tudi certificirano opazovalno sobo za izvedbo opazovanj v tujini – trenutno lahko opazujejo s teleskopi v Italiji (Asiago) in Avstraliji (Siding Spring).

Skupina je zelo aktivna tudi pri popularizaciji znanosti. Dnevno prevajajo astronomsko sliko dneva, njihovi člani pa večkrat prispevajo članke v razne poljudne revije. 

Starejše novice