STA
Tor, 31.8.2021 09:12
V Avstriji bodo od srede dalje morali prehitri vozniki seči globlje v žep.

Pri naših severnih sosedih bo namreč v veljavo stopila novela, ki za prehitre voznike določa tudi globe v višini do 5000 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po novem bodo v Avstriji kazni za prehitro vožnjo približno enkrat višje. Kdor bo tako na primer v naselju peljal 40 kilometrov na uro prehitro in zunaj naselja 50 kilometrov na uro prehitro, bo moral v prihodnje plačati 300 evrov kazni in ne več 150.

Najvišja možna globa za prehitro vožnjo pa ne bo več znašala 2180 evrov, ampak 5000.

V naselju le 30 kilometrov na uro?

Dodatno so zaostrili tudi pogoje glede odvzema vozniškega izpita. Kdor je doslej v naselju vozil do 60 kilometrov prehitro, je bil ob izpit za dva tedna, po novem pa bo brez en mesec. Če bo prekršek ponovil, bo voznik brez izpita ostal tri mesece. Zaznamki prekrškov pa se bodo po novem zbrisali šele po štirih letih.

Avstrijsko prometno društvo (VCÖ) je opozorilo, da se je lani 63 odstotkov vseh prometnih nesreč s poškodovanimi zgodilo v naseljih. Skupno je bilo v naseljih 22.812 ranjenih in 89 smrtnih žrtev.

Društvo tako zahteva, da bi omejitev hitrosti na 30 kilometrov na uro v naseljih postalo pravilo, višja omejitev pa izjema.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice