Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 23.9.2023 11:48
Slovenski investitorji na Madžarskem z naložbo v reciklažo avtomobilskih baterij, med njimi tudi Prekmurec.

Slovenski podjetniki, strokovnjaki in avtomobilska podjetja, med njimi direktor Hidrie Holding Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica in ACH Invest, so na Madžarskem ustanovili podjetje Andrada, ki se bo v Alsozcolci na severu države ukvarjalo z reciklažo baterij za električne avtomobile.

V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov.

»Andrada, madžarsko podjetje v lasti slovenskih avtomobilskih podjetnikov, se je s posluhom do zahtev lokalne skupnosti, nevladnih organizacij in ostalega deležniškega okolja odločilo bistveno dopolniti vlogo za okoljevarstveno dovoljenje.

V družbi želijo s tako dopolnjeno vlogo doseči najvišje varnostne in okoljske standarde,« so sporočili iz podjetja Andrada.

Izvršni direktor podjetja je rojen v Moravskih Toplicah

Peter Tibaut, izvršni direktor Andrade, ki je rojen v Moravskih Toplicah, je sporočil, da bo novoustanovljeno podjetje v Alsozcoli v okolici Miskolca, v neposredni bližini nastajajočega centra velikih tovarn baterij v Debrecenu, zaposlilo 70 tehnoloških strokovnjakov, v letu 2024 pa do 200.

V prihodnje bodo po njegovih besedah med drugim sodelovali s hidrometalurškim delom univerze v Miskolcu in se povezali tudi s Kemijskim inštitutom v Ljubljani.

Tibaut je opozoril še na pomen projekta za prihodnjo okoljsko vzdržno evropsko električno mobilnost, s tem pa tudi na slovensko mesto v njej. »Projekt je kot doslej največja slovenska investicija na Madžarskem strateškega pomena za madžarsko vlado, ki ga bo temu ustrezno podprla tudi finančno,« je dodal.

Cilj podjetja je s krožno proizvodnjo baterij okolje zaščititi pred odpadki

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI potrdil, da bodo Madžari k projektu primaknili 4,7 milijarde forintov, kar je okoli polovica načrtovane prve investicije.

Tovarna, vredna deset milijard forintov, bo imela zmogljivosti reciklaže 10.000 ton baterij letno, je dodal.

Tudi minister je poudaril, da Andrada »sledi okoljskim predpisom, ki so štirikrat strožji od tistih, ki veljajo na Madžarskem«. Cilj nove tehnologije podjetja, ki so ga ustanovili Slovenci, je po njegovih besedah s krožno proizvodnjo baterij okolje zaščititi pred odpadki.

Gre za enega osrednjih razvojnih projektov za celotno gospodarstvo

Slovensko avtomobilsko industrijo sicer izdatno podpira tudi vlada. Projekt Slovenskega avtomobilskega grozda Misija GREMO, namenjen zeleni in digitalni preobrazbi avtomobilske industrije, bo v prihodnjih petih letih tako prejel do 200 milijonov evrov državne podpore.

Kot je ob podpisu dogovora o partnerstvu spomladi dejal premier Robert Golob, gre za enega osrednjih razvojnih projektov za celotno gospodarstvo.

»Podrobnosti o sami tehnologiji in poslovnih načrtih bo Andrada predstavila po pridobitvi vseh dovoljenj«

Po pridobitvi dovoljenj bo Andrada v kraju Alsózsolca na severu Madžarske vzpostavila visokotehnološko recikliranje litij-ionskih baterij in tehnološkega odpada giga tovarn, s čimer bo pomembno prispevala k trajnosti te proizvodnje in širše elektro mobilnosti.

»Podrobnosti o sami tehnologiji in poslovnih načrtih bo Andrada predstavila po pridobitvi vseh dovoljenj,« so včeraj za Sobotainfo sporočili s podjetja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice