Foto: Bobo
STA
Čet, 4.5.2023 12:01
Pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Po sredinem smrtonosnem napadu v osnovni šoli v Beogradu so bili pravni strokovnjaki v Srbiji kritični do objave osebnih, tudi zdravstvenih podatkov o duševnem zdravju 13-letnega napadalca, kot tudi podatkov o njegovih starših. Pričakujejo ukrepanje pristojnih.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na sredini novinarski konferenci po napadu, v katerem je 13-letnik na svoji osnovni šoli v središču Beograda ubil devet, ranil pa sedem ljudi, večinoma vrstnike, objavil osebne, tudi zdravstvene podatke storilca in njegovih staršev.

Odvetnik Rodoljub Šabić je za srbski portal N1 ocenil, da bi moralo tožilstvo po uradni dolžnosti ugotoviti, kdo je predsedniku posredoval te osebne podatke, saj gre za kršenje zakonov o pacientovih pravicah in o zaščiti osebnih podatkov.

Poudaril je, da so po zakonu o pacientovih pravicah podatki o zdravstvenem stanju osebe ob zdravniku dostopni drugim osebam samo na podlagi odločitve sodišča.

Nesprejemljivo objavljanje osebnih podatkov

Kot nesprejemljivo je izpostavil tudi dejstvo, da je načelnik beograjske policije Veselin Milić na izredni novinarski konferenci objavil polno ime mladoletnega storilca, kot tudi datum njegovega rojstva.

Po besedah Šabića namreč policija v težjih primerih, tudi ko gre za odrasle storilce, objavlja samo inicialke.

Tudi profesorica prava na Univerzi Union in poslanka opozicijskega gibanja Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je izpostavila, da je Vučić objavil številne podatke iz preiskave, kot tudi osebne in zaščitene zdravstvene podatke 13-letnika in njegove družine.

To je nezakonito, zato bi se pristojni organi morali odzvati, je poročal portal srbskega časnika Danas.

Predlog Vučića za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let, pa je kritizirala kot »populističen ukrep, s katerim se krivda za tovrstne dogodke vali na mladoletne storilce in njihove družine, ne da bi preučili sistemske probleme in odgovorne v sistemu«.

Izpostavila je še, da bi Srbija kot podpisnica konvencije o pravicah otrok morala slediti priporočilom odbora za pravic otrok, ki je leta 2019 izpostavil, da kazenske odgovornosti ne gre uveljavljati za mlajše od 14 let.

Predlagal je celo dvig na 15 ali 16 let.

Pozvala je k razpravi v parlamentu o napadu v šoli in vzrokih zanj.

Vučić je na sredini novinarski konferenci ob omenjenem predstavil še devet ukrepov, s katerimi, kot je dejal, želi preprečiti, da ne bo nihče odgovarjal za streljanje na šoli.

Odločil se je za pošastno dejanje, na katerega se je pripravljal

Med drugim je tudi povedal, da so 13-letnega storilca na njegovo zahtevo premestili v drug razred in da je deček v izjavi povedal, da ga tudi v novem razredu niso sprejeli.

»Nato se je, kot je priznal, odločil za pošastno dejanje,« na katerega se je pripravljal. Z očetom je bil trikrat na strelišču, kjer je streljal v krožno tarčo. »Po lastnem priznanju mu je bilo to všeč in bil je dober strelec,« je dejal Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Kritiziral je dejstvo, da ga je oče peljal na strelišče. Na podlagi skice napada, ki jo je najstnik naredil, pa je ocenil, da je »igral igro«. Meni, da se deček za dejanje ne kesa, da ne razume kaj je naredil, »ker misli, da je za del ljudi na družbenih omrežjih junak«.

Povedal je še, da bodo storilca namestili v posebnem oddelku klinike za nevropsihiatrijo.

Ker je napad izvedel z očetovo pištolo, je višje državo tožilstvo njegovemu očetu v sredo odredilo 48-urno pridržanje zaradi suma hujše kršitve splošne varnosti, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je bil napad, sicer danes ni pouka, ne bo ga niti v petek, ko se bo v Srbiji začelo tridnevno žalovanje.

Starejše novice