Slika je simbolična
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 2.8.2022 16:40
Avstrijsko ustavno sodišče je danes pritrdilo, da je bila prepoved obiska frizerja za necepljene nezakonita.

Dlje časa veljavna prepoved obiska frizerskega salona za necepljene proti covidu-19 je bila v nasprotju z ustavo, je danes sporočilo avstrijsko ustavno sodišče.

To je ugotovilo tudi, da cerkve in verske skupnosti ne bi smele biti izjema od prepovedi obratovanja kulturnih ustanov v času ustavitve javnega življenja.

V Avstriji necepljeni 11 tednov niso smeli obiskati frizerja

V Avstriji je od sredine novembra 2021 do konca januarja 2022 veljala ustavitev javnega življenja za tiste, ki v predhodnega pol leta niso bili niti cepljeni proti covidu niti niso bolezni preboleli.

Dom so lahko zapustili za delo, izobraževanje in izpolnjevanje temeljnih potreb vsakodnevnega življenja, obiska frizerja pa ni bilo med izjemami.

Omejitve so sprva veljale le deset dni, a jih je zdravstveno ministrstvo večkrat podaljšalo na skupno 11 tednov.

Ustavno sodišče pritrdilo, da je obisk frizerja po tako dolgem času osnovna potreba

Ustavno sodišče je za današnjo odločitvijo pritrdilo argumentu pritožnika, da je obisk frizerja po tako dolgem času postala osnovna potreba, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V še eni odločitvi je ustavno sodišče ugotovilo tudi, da verski obredi ne bi smeli predstavljati izjeme od splošne prepovedi delovanja kulturnih ustanov med splošnim zaprtjem jeseni 2021.

Čeprav sodišče ne izraža pomislekov glede samega zaprtja kulturnih ustanov, ugotavlja, da izjema predstavlja kršitev načela enakosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice