Foto: Branka Keser
STA
Pet, 4.3.2022 08:01
Po ruskem obstreljevanju je zagorela ukrajinska jedrska elektrarna.

V eni od stavb jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju je ponoči izbruhnil požar, za katerega je ukrajinska stran okrivila silovito rusko obstreljevanje.

Po več urah negotovosti je gasilcem v jutranjih urah ogenj uspelo pogasiti, žrtev ni bilo, prav tako naj bi bila zagotovljena varnost te največje jedrske elektrarne v Evropi.

Ukrajina je v zgodnjih jutranjih urah sporočila, da je ruski napad povzročil požar v enem od poslopij v jedrski elektrarni. Šlo naj bi za stavbo, namenjeno vajam.

Sama elektrarna naj ne bi bila prizadeta, je pa obstajala bojazen, da bi se lahko požar širil, če ga ne bi kmalu pogasili.

Niso zaznali povišanega radioaktivnega sevanja

Ukrajinski gasilci so sprva poročali, da jim ruske sile preprečujejo dostop do prizorišča, nakar so nekaj po 5. uri vendarle začeli gasiti požar. Pogasili so ga približno uro pozneje, navedbe ukrajinskih reševalnih služb povzema britanski BBC.

Že pred tem so pristojne službe navajale, da na območju niso zaznali povišanega radioaktivnega sevanja, 'bistvena' oprema naj bi bila nepoškodovana, varnost pa zagotovljena. O tem so obvestili tudi Mednarodno agencijo za jedrsko energijo.

Ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm je po pogovoru z ukrajinskim kolegom Hermanom Haluščenkom sporočila, da reaktorje v elektrarni ščitijo odporne strukture, obenem so jih varno zaustavili.

»Če pride do eksplozije, je to konec vsega. Konec Evrope«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu obsodil napad.

»Nobena druga država razen Rusije še ni obstreljevala jedrskih elektrarn,« je dejal in dodal, da se je »teroristična država sedaj zatekla k jedrskemu terorizmu,« poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred morebitnimi posledicami tovrstnih napadov je posvaril tudi Evropo.

»Če pride do eksplozije, je to konec vsega. Konec Evrope,« je dejal in menil, da lahko le takojšnje evropsko ukrepanje ustavi ruske sile. Spomnil je tudi na jedrsko nesrečo leta 1986 v Černobilu in posvaril, da bi bile posledice taljenja jedrske sredice v Zaporožju še veliko hujše.

Predlagali naj bi izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov

Zelenski je že govoril z več svetovnimi voditelji, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Dogajanje je obsodil tudi kanadski premier Justin Trudeau in Rusijo pozval k takojšnji ustavitvi »nesprejemljivih napadov«.

Tudi Johnson je pozval k ustavitvi spopadov na območju jedrske elektrarne Zaporožje, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa obtožil nepremišljenih dejanj, ki da lahko neposredno ogrozijo varnost vseh v Evropi.

Napovedal je tudi, da bo predlagal izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, industrijskem mestu na jugovzhodu Ukrajine, ki leži okoli 525 kilometrov južno od Černobila, zagotavlja približno 40 odstotkov jedrske energije v državi.

Glede na izjave Zelenskega je tam nameščenih šest od 15 jedrskih reaktorjev v državi, ki ima skupno štiri delujoče jedrske elektrarne.

Prav te predstavljajo eno od glavnih skrbi, odkar je Rusija pred devetimi dnevi napadla Ukrajino in začela mesta obstreljevati z bombami in raketami.

Starejše novice